Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.04.2021.

Otvorena izložba “Identitet(i)” | FOTO

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: GMS

 

Izložba Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941) svečano je otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 23. aprila 2021.  Autor izložbe je Nikola Ivanović, kustos Galerija Matice srpske. Na izložbi je predstavljeno preko 70 eksponata među kojima su dela Save Šumanovića, Zore Petrović, Paje Jovanovića, Ljubice Cuce Sokić, Jovana Bijelića, Milene Pavlović Barili, Petra Dobrovića, Leposave Bele Pavlović i mnogih drugih.

Kako je pitanje identiteta jedno od najprisutnijih u naučnom i umetničkom diskursu poslednje dve decenije, izložba svojim problemskim karakterom ukazuje na sveprisutnost identitetskih raznolikosti i preispituje pojam identiteta kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata.

Sava Šumanović

Izloženi su eksponati iz kolekcije Galerije Matice srpske i brojnih muzejskih ustanova u zemlji kao što su Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej grada Beograda, Kuća legata, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Milene Pavlović Barili, kao i radovi iz nekoliko privatnih kolekcija podeljeni su u četiri celine posvećene problemima razumevanja i reprezentacije identiteta: Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti, Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija, Kvir: Telo, rod i predstava i Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma. 

Svi zainteresovani posetioci, koji ne nisu bili u mogućnosti da prisustvuju otvaranju izložbe, imali su priliku da uživo prate događaj na društvenim mrežama GMS @galerijamaticesrpske. Tokom trajanja izložbe svakog petka biće priređen raznovrstan prateći program kako bi posetiocima približili osnovnu ideju izložbe i podstakli ih na razmišljanje o (ne)jednakosti i raznolikosti prisutnih u svim epohama. Takođe, za najmlađe posetioce svakodnevno je dostupan porodični vodič specijalno osmišljen za izložbu.

Izložbu prati srpsko-engleska publikacija, čiji je autor Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske.

Na otvaranju su govorili Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, Nikola Ivanović, autor izložbe, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja Republike Srbije. 


PROČITAJTE I:

HIPERMODERNI DANTE U BEOGRADU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.