Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/30.03.2019.

Optička varka za jubilej piramide u Luvru

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:
Priredio: Luka Novaković / Foto: Pixabay


Francuski ulični umetnik postavio je instalaciju optičke varke oko ulaza u staklenu piramidu pariskog muzeja Luvr povodom 30 godina od postavljanja piramide.

Instalacija napravljena od papirnih traka daje čuvenoj piramidi visine 21 metra dodatnu dubinu i iluziju velikog planinskog pejzaža. Instaliacija je delo umetnika koji se potpisuje kao JR. 

Piramida je delo američkog arhitekte kineskog porekla I.M Peija. Staklena struktura je završena 1989. godine i tada je izazvala kritike Parižana. Oni su smatrali da kvari ambijent muzeja koji se nalazi u nekadašnjem dvorcu čija je gradnja počela krajem 12. veka.

Piramidu Luvr otvorio je tadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran.

Izgradnja ovog spomenika predstavlja vrhunac u istoriji muzeja i povodom obeležavanja tri decenije od postavljanje piramide biće održano niz svečanih događanja kako bi se proslavio ovaj jubilej.

Program manifestacija počeo je postavljanjem ove instalacije, a završava se na jesen sa izložbama “Leonardo da Vinci” i “Tribute to Pierre Soulages”. 

Projekat „Veliki Luvr“, koji je u septembru 1981. objavio francuski predsednik bio je prilika da se redizajnira prijem posetilaca i prezentacija umetničkih dela.

Dvostruko povećanje izložbenog prostora (sa 31.000 m² na više od 60.000 m²) zahtevalo je kompletnu reviziju ulaza u muzeje i prostore za posetioce.

To je realizovano pojednostavljenim rešenjem ulaska kroz 21-metarsku staklenu piramidu, što je izazvalo značajne kontroverze u medijima i javnom mnjenju.

U to vreme su otkriveni srednjevekovni temelji Luvra, još iz vremena vladavine Filipa Augusta.

Od tada datira i prvi veliki preventivni arheološki projekat u urbanom okruženju, koji je na ovom mestu stvorio Francuski nacionalni institut za preventivna arheološka istraživanja (Inrap).

Danas se Piramida smatra jednom od ikona najpoznatijeg muzeja na svetu. 2018. godine Luvr je privukao preko 10 miliona posetilaca, od kojih je oko 70 odsto stranaca. "Veliki Luvr" je otvorio novi, revolucionarni doživljaj posetilaca, olakšavajući prelazak iz jednog muzejskog krila u drugo i obezbeđujući nove objekte kao što su kafeterija, prodavnica knjiga i poklona i auditorijum.


PROČITAJTE I:

MONA LIZA NE ODLAZI IZ LUVRA

SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.