Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/28.07.2021.

Oktobarac na pikniku |FOTO|

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KCB

 

Najveći deo izložbe 58. Oktobarskog salona koji uključuje preko 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru, predstavljen je u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b, galerijama Kulturnog centra Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, parku Muzeja Jugoslavije i brojnim javnim lokacijama u gradu.

Oktobarac prate brojni programi i vođenja, a predstavljamo šta posetioce očekuje od četvrtka 29. jula 2021.

VOĐENJE KROZ IZLOŽBU

Četvrtak, 29. 7. 2021, od 19.00
Kulturni centar Beograda
Vodi: Jana Gligorijević, istoričarka umetnosti i kustoskinja Kulturnog centra Beograda
Okupljanje u Likovnoj galeriji, Knez Mihailova 6

Nedelja, 1. 8. 2021, od 13.00
Muzej grada Beograda, Resavska 40b
Vode: Saradnici 58. Oktobarskog Salona – Beogradskog bijenala

OKTOBARAC NA PIKNIKU 

Subota, 31.7.2021.
Urban hajk, od 10.00
Art branč, od 12.00
park Muzeja Jugoslavije

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Oktobarskog salona, u jutarnjim časovima svake druge subote ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturni centar Beograda – u čijoj se organizaciji ova manifestacija održava već 58. put – nudi program za ljubitelje umetnosti i aktivnog života. Poklonici outdoor kulture imaće mogućnost da od ranih jutarnjih časova učestvuju u OS Urban hajku, a zatim da prisustvuju OS Art branču.

Prateći temu ovogodišnjeg Oktobarskog salona – Sanjari, zainteresovane za ovu vrstu programa tokom šetnje čekaju priče o snovima arhitekata, umetnika i nekadašnjih političara, a zatim, u hladovini, uz kafu i kolače, razmišljanja savremenih mislilaca na temu sanjarenja.

Datumi održavanja ovih programa su 3, 17, 31. jul i 14. avgust.

OS Urban hajk kreće od 10.00 ujutru, sa sastankom na autobuskoj stanici u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (linije 40 i 41, pravac ka centru). Potrebno je da se zainteresovani za ovaj program prijave na adresu jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

Tokom OS Urban hajka upoznaćete se sa širom okolinom Muzeja Jugoslavije: Stadionom JNA, vojnim soliterima i kompleksom bivšeg memorijalnog centra, kao i sa arhitekturom i urbanističkim zahvatima koji su formirali ovu celinu na obodu Dedinja. A gde je urbanizam, tu su i politika i ideologija. Pričaćemo o arhitekti Mihailu Miki Jankoviću, autoru ovih i mnogih drugih značajnih objekata u Beogradu.

Drugi deo hajka posvećen je umetnosti u javnom prostoru, njenom značaju i promenama koje su se u ovoj oblasti dogodile kroz vreme. U parku ispred Muzeja sanjarićemo uz radove umetnika koji su učesnici 58. Oktobarskog salona. Ulaskom u baštu Muzeja, uz skulpture iz muzejske kolekcije, ponovo ćemo ući u neko drugo vreme, ali u savremenoj interpretaciji.

Tokom hajka u subotu 31.7. o arhitekturi i umetnosti razgovaraćemo sa Jelicom Jovanović, arhitektom, Katarinom Kostandinović i Milicom Tomić, istoričarkama umetnosti.

Šetnja se završava u podne ispred Muzeja Jugoslavije.

Art branč – Irena Radić
SANJARENJE I ZDRAVLJE

OS Art branč koji će voditi psihoanalitička psihoterapeutkinja Irena Radić počinje u 12.00 u prostoru rada Po snu Pjera Uiga. Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kolače i kafu gde pozvani gost/ gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže svoja razmišljanja – ovom prilikom na temu sanjarenja.

Kao pripremu za razmišljanje pred prvi Art branč, Irena Radić nam najavljuje:

Sanjarenje se u psihoanalitičkoj teoriji i praksi vodi kao izuzetno važan fenomen. Još od Frojda, prelazak sa primarnog na sekundarni proces koji podrazumeva snove, fantazije i halucinacije, predstavlja razvojno dostignuće. Po kasnijim teoretičarima objektnih odnosa, funkcija sanjarenja ili “reverie” je nešto što je neophodno majci da bi se beba razvijala srećno i zdravo. Snevanje je je po svojim karakteristikama slično kreativnom procesu i igri, ali i psihotičnim fenomenima kao što su halucinacije i sumanute misli.


PROČITAJTE I:

PARIZ: IZLOŽBE PIKASA I RODENA (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.