Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/26.04.2019.

Odlazak Petra Omčikusa

vizuelne-umetnosti
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Slikar i član SANU Petar Omčikus preminuo je u 93. godini, javio je RTS. Omčikusovo delo obuhvata veliku većinu slikarskih žanrova, a karakteriše ga duh Mediterana.

Omčikus je rođen 1926. godine u Sušaku kod Rijeke. Od 1937. živeo je u Beogradu. Posle Drugog svetskog rata je započeo slikarske studije na Akademiji likovnih umetnosti, kod profesora Ivana Tabakovića.

Zajedno sa suprugom, slikarkom Kosom Bokšan, napustio je studije slikarstva i odlazi u Zadar, u kome postaje jedan od osnivača Zadarske grupe, u kojoj su se nalazili i Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović.

Posle šestomesečnog boravka u Zadru, vratio se u Beograd i priključio se Grupi Jedanaestorica, a svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1951. godine.

Neposredno posle toga, Petar Omčikus 1952. godine sa Kosarom Bokšan napušta Jugoslaviju i definitivno se seli u Pariz. Od 1965. godine povremeno borave u Vela Luci na Korčuli gde organizuju brojne međunarodne susrete umetnika, filozofa i kritičara.

Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Počeci Omčikusovog stvaralaštva vezuju se za nekoliko umetnika, svi iz klase Ivana Tabakovića, koja se na nekoliko meseci okupila u Zadru 1947. godine načinivši tada prvu jugoslovensku umetničku komunu – Zadarsku grupu.

Izlazak iz akademskih ateljea u prirodu otvorio je ovim umetnicima nove puteve slobodnog stvaralaštva na kojima će, na različite načine, ostati tokom ukupnog stvaralaštva. U kasnijim periodima Omčikus je tematizovao slikarstvo prema portretima, crtežima Beograda, fantastičnom realizmu i skulpturi.

U Vela Luci na Korčuli, u uvali Plitvine, sazidao je svoj drugi dom. Na njihovu inicijativu, počevši od 1968. godine, organizovana su tri međunarodna susreta umetnika. Učesnici prvog susreta su izradili veliki broj mozaika, a jedan od njih je i spomenik u centru Vela Luke.

Godine 1984. Omčikus je dobio Grand prix na IX Međunarodnoj izložbi originalnog crteža u Rijeci. Prva ozbiljna retrospektiva priređena mu je 1989. godine u MSU u Beogradu, na osnovu koje je godinu dana kasnije 1990. godine dobio tradicionalnu nagradu za slikarstvo lista Politika.

Dobitnik je još i nagrade Oktobarskog salona u Beogradu za slikarstvo (1972), zatim I nagrade na IV Izložbi jugoslovenskog portreta u Tuzli (1979), kao i I nagrade za crtež na 2. Interbifep u Tuzli (1982). Bio je dopisni član SANU.

Krajem 2018. godine u Narodnom muzeju u Beogradu pedstavljena je monografija "Petar Omčikus" dr Lidije Merenik i dr Ješe Denegrija. Tom prilikom je, po želji umetnika, njegovo antologijsko platno "Ruševine Zadra" iz 1947. godine poklonjeno Narodnom muzeju.

Uz reči posebne zahvalnosti, direktorka Narodnog muzeja je podsetila da su Omčikusa prema vlastitom svedočenju, u ličnom i profesionalnom formiranju obeležile posete izložbama Italijanskog portreta kroz vekove (1938) i Izložbi francuske umetnosti XIX veka (1939) koje je kao dete imao priliku da vidi u Narodnom muzeju, tada pod nazivom Muzej kneza Pavla. Gestom poklanjanja slike "Ruševine Zadra" Narodnom muzeju, Omčikus zaokružuje svoj umetnički put.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA(RTS)POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.