Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.03.2022.

Nagrada "Sava Šumanović" Stevanu Kojiću

vizuelne-umetnosti
  • Gordana Tadić / Sava Šumanović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

23. po redu Nagrada „Sava Šumanović” za likovnu umetnost dodeljena je juče Stevanu Kojić, multimedijalnom umetniku iz Novog Sada. Nagrada je dodeljena na 26. Međunarodnoj izložbi Art expo 2022. a žiri u sastavu Slavica Žarković, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije  Zrenjanin, mr Vesna Latinović, menadžerka u kulturi i direktorka Galerije Bel art i Sava Stepanov, likovni kritičar odluku je doneo jednoglasno.

Pri donošenju odluke žiri se rukovodio činjenicom da je Stevan Kojić jedan od najzapaženijih umetnika srednje generacije, da je već duži niz godina značajno prisutan na  srpskoj umetničkoj sceni te da se bavi kompjutersko-tehnološkom umetnošću koja je karakteristična u vremenu dominantne medijalizacije, koja uzrokuje nove i drugačije odnose među ljudima i sve više upravlja sudbinom čoveka našeg doba, stoji u obrazloženju žirija.

Kojićeva stvaralačka aktivnost započinje u samu zoru XXI veka,  u eri snažne i ubrzane tehnološke ekspanzije koje drastično menjaju način čovekovog mišljenja, ponašanja i delanja; koje uspostavljaju novi ritam, karakter  i kvalitet našeg svakodnevlja. U takvim okolnostima Stevan Kojić je iznašao adekvatan izraz oslanjajući se na simbiotički spoj prirode i tehnologije, na splet kojim gradi sasvim personalizovane umetničke strukture zasnovane na naučnim istinama.

Kojić sve svoje sadržinske, vizuelno-oblikovne i poetske namere definiše personalizovanim estetskim sistemom koji njegovu stvaralačku misao čini kompaktnom, razložnom i čitljivom. Zbog toga Kojićev višegodišnji ciklus multimedijalnih ostvarenja naslovljen "Samoodrživi sistemi apsurda", u eri globalne medijalizacije, kompjuterizacije i rane robotike, precizno  razotkriva duh  i karakter zalančanog odnosa pojedinac–društvo–tehnologija–priroda.

Članovi žirija uočavaju da sve svoje multimedijalno struktuirane instalacije Stevan Kojić gradi u kućnim uslovima koristeći stvari, tehniku i biljke kojima je okružen. Zbog toga njegova visokotehnološka umetnosti nikada nema karakteristike utopističkog projekta, nego se radi o  svojevrsnoj potvrdi stvarnosti, potpuno proživljene i proverene  gestom kojim Kojić prepoznaje, kritički analizira, filozofira i razotkriva suštinske manifestacije sveta i vremena u kome živimo.

Na kraju žiri je konstatovao , da pored uočljive medijske različitosti, umetničko delo Stevana Kojića zaslužuje okrilje nagrade koja nosi ime Save Šumanovića, jer, u našoj umetnosti Šumanović je bio umetnik koji je tragao i nalazio adekvatne odgovore izazovima doba u kome je živeo, koji je iznalazio adekvatnu kubističku, ekspresionističku ili realističku formu koja je odslikavala napetost sveta između dva  kataklizmička rata, ili je teorijski objašnjavao svoje porive, namere i nasušnu potrebu da svoje autentično slikarstvo ugradi u  proces večnih dijalektičkih zbivanja.

Sledstveno tome, umetnost Stevana Kojića možemo prihvatiti kao posledicu strastvenog eksperimentisanja, istraživanja, traganja i iznalaženja  autentičnog  smisla vlastitog dela kompleksno osposobljenog da etički dejstvuje u svetu koji je, sve vidljivije, lišen istinskih etičkih načela i potencijala.  U tom smislu umetnost Stevana Kojića doseže vrhunske domete ljudskog duha i vrednosti koje istinski zaslužuju Nagradu Sava Šumanović za 2021. godinu.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.