Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/28.03.2019.

Ministarstvo kulture o izložbi o Parizu

vizuelne-umetnosti
  • ALFI / Kulturni centar Srbije u Parizu
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaMinistarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri“ pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“ deo programa koji je odobrio taj resor a da je „navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu“.

„U slučаju dа se potvrde nаvodi o cenzuri sаdržаjа pomenute izložbe, Ministаrstvo kulture i informisаnjа pozivа dа se utvrdi odgovornost i аdekvаtno sаnkcionišu licа kojа su učestvovаlа u ugrožаvаnju slobode umetničkog izrаzа i mаnipulisаlа progrаmom odobrenim od strаne Ministаrstvа kulture i informisаnjа, u sаrаdnji sа Istorijskim muzejom Srbije“, stoji u saopštenju.

Kako je naš magazin prvi izvestio javnost izložba „Srbija 1999. – 20 godina posle – dok su padale bombe“ je uklonjena samo dva dana od otvaranja izložbe, skinuta su platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima KIC-a je za naš magazin rekla da se tog dana srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako „oficirima NATO ne bilo neprijatno“ na prijemu.

Direktor Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je juče za Kaleidoskop media da sporna izložba u tom centru povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije „nije uklonjena“ već da su neki delovi „zarolani“.

Pavlović je za rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.

- Na konferenciji je učestvovalo dvadeset vojnih atašea iz Rusije, Portugalije, Grčke, SAD, itd. Najbrojniji su bili ruski oficiri. Na panelu su govorili francuski pukovnik Ogar, admiral Lakaj i drugi. Opšti stav je bio da je 1999. izvršena agresija na SRJ i da se tako što više ne sme ponoviti, kaže Pavlović.

Pavlović je juče izjavio za TV Prva da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju i da dobija preteće poruke putem društvenih mreža.


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU

SRAMNE PARISKE IGRE U KC SRBIJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box