Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/28.03.2019.

Ministarstvo kulture o izložbi o Parizu

vizuelne-umetnosti
  • ALFI / Kulturni centar Srbije u Parizu
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaMinistarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri“ pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“ deo programa koji je odobrio taj resor a da je „navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu“.

„U slučаju dа se potvrde nаvodi o cenzuri sаdržаjа pomenute izložbe, Ministаrstvo kulture i informisаnjа pozivа dа se utvrdi odgovornost i аdekvаtno sаnkcionišu licа kojа su učestvovаlа u ugrožаvаnju slobode umetničkog izrаzа i mаnipulisаlа progrаmom odobrenim od strаne Ministаrstvа kulture i informisаnjа, u sаrаdnji sа Istorijskim muzejom Srbije“, stoji u saopštenju.

Kako je naš magazin prvi izvestio javnost izložba „Srbija 1999. – 20 godina posle – dok su padale bombe“ je uklonjena samo dva dana od otvaranja izložbe, skinuta su platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima KIC-a je za naš magazin rekla da se tog dana srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako „oficirima NATO ne bilo neprijatno“ na prijemu.

Direktor Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je juče za Kaleidoskop media da sporna izložba u tom centru povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije „nije uklonjena“ već da su neki delovi „zarolani“.

Pavlović je za rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.

- Na konferenciji je učestvovalo dvadeset vojnih atašea iz Rusije, Portugalije, Grčke, SAD, itd. Najbrojniji su bili ruski oficiri. Na panelu su govorili francuski pukovnik Ogar, admiral Lakaj i drugi. Opšti stav je bio da je 1999. izvršena agresija na SRJ i da se tako što više ne sme ponoviti, kaže Pavlović.

Pavlović je juče izjavio za TV Prva da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju i da dobija preteće poruke putem društvenih mreža.


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU

SRAMNE PARISKE IGRE U KC SRBIJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box