Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.01.2022.

Konzervatorske priče u Matici srpskoj

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Galerija Matice srpske nastavlja sa jačanjem veza između konzervacije umetničkih dela i savremene nauke, objedinjenih u okviru posebne oblasti pod nazivom conservation science.

Ovaj put pbiće predstavljene mogućnosti ispitivanja pigmenata na primeru ikona iz kolekcije 18. veka. Posebna tema istraživanja će biti utvrđivanje plavih pigmenata koji spadaju među najzanimljivije materijale kada je reč o praćenju razvoja slikarskih tehnika. Naime, 18. vek je period kada se tradicionalni pigmenti, vekovima u upotrebi, dopunjuju novim, nastalim kao rezultat razvoja nauke, posebno hemije, u 18. veku. Neki od pigmenata su neorganskog, a neki organskog porekla, pa su za njihovu identifikaciju potrebni i različiti instrumenti i analitičke metode.

U okviru stalne postavke 18. veka biće od 25. do 27. januara postavljena naučna aparatura, na kojoj će raditi prof. Teodoros Ganetsos iz Atine, u saradnji sa prof. dr Danielom Korolija-Crkvenjakov sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, istraživačima iz Instituta za nuklearne nauke Vinča i konzervatorima Galerije Matice srpske.

Rezultati istraživanja, mogućnosti primenjenih tehnika kao i druga zanimljiva pitanja iz oblasti konzervatorske nauke će biti predstavljeni u okviru Konzervatorskih priča, u četvrtak 27. januara sa početkom u 18.00 sati, u prostoru Stalne postavke Galerije.

Ovaj program se odvija kroz ERASMUS program razmene Univerziteta u Novom Sadu i univerziteta West Attica iz Atine, i predstavlja još jedan primer uspešne saradnje Galerije Matice srpske sa visokoškolskim ustanovama i istraživačkim institutima.


PROČITAJTE JOŠ:

"KAKO PAMTIMO VLADARE" U NARODNOM MUZEJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.