Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/2.05.2020.

Ko je bila "Devojka sa bisernom minđušom"?

vizuelne-umetnosti
  • Printscreen /YouTube / TED-Ed
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / RTS / Foto: Printscreen / YouTube / TED
Veliki istraživački projekat u Holandiji otkrio je nove tajne jedne od najpoznatijih slika na svetu, ali je najintrigantnije pitanje ostalo bez odgovora - ko je bila Vermerova devojka sa bisernom minđušom.

Istraživači u galeriji Maurichejs u Hagu otkrili su u utorak rezultate opsežnih istraživanja čuvene Vermerove slike "Devojka sa bisernom minđušom", za koju se veruje da da je nastala 1665. godine.

Holandski istraživači su zapanjeni otkrićem nežnih trepavica na devojčinom licu, nevidljivih golim okom i izbledele zelene zavese iza nje, prenosi RTS.

Stekli su i nove uvide u to kako je Vermer naslikao svoje čuveno delo, koje izmene je pravio u toku nastajanja slike i koje nijanse je koristio, uključujući i belu boju za minđušu, za koju se ispostavilo da potiče iz Engleske.

Ipak, najveća misterija još uvek traje i to je dobra stvar, smatra predvodnica istraživačkog proekta "Devojka u centru pažnje" Ebi Vandiver.

"Pronašli smo toliko toga o Vermerovim materijalima i tehnikama, ali još uvek ništa ne znamo o devojci. Dobro je da neke misterije ostanu i da svi mogu da nagađaju i tumače. To ljudima omogućava da imaju svoju interpretaciju devojke i na jedinstven način dožive susret sa njenim očima", rekla je Vandiver.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.