Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/23.02.2022.

Izložba Legat Nedeljka Gvozdenovića

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Povodom 120 godina od rođenja Nedeljka Gvozdenovića, velikog umetnika, dobrotvora i darodavca biće otvorena izložba njegovih umetničkih dela u četvrtak, 24. februara, sa početkom u 19 časova, u Galeriji Kuće legata u ulici Kneza Mihaila, broj 46. 

Nedeljko Gvozdenović, Dedinje, 1934.

Umetničko stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, pored svoje morfološke raznovrsnosti, predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine dvadesetog veka. Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića on sadrži između 1.700 i 1.800 slika. Poklon-zbirku svojih dela akademik-slikar Gvozdenović preneo je 1980. godine u vlasništvo gradu Beogradu. Legat čine 562 umetnička dela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.

Nedeljko Gvozdenović, Skulpture i paravani,1969.

Zbog neadekvatnih uslova u prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici - gde je još krajem sedamdesetih godina prošlog veka planirano da se realizuje projekat Galerija legata, čiji je inicijator bio i Nedeljko Gvozdenović - njegova dela poklonjena gradu Beogradu samo su povremeno izlagana.

Nedeljko Gvozdenović, Crvena mrtva priroda-crveni sto, 1967.

Povodom 120 godina od rođenja akademika Nedeljka Gvozdenovića, Kuća legata oživljava uspomenu na ovog velikog dobrotvora i darodavca izložbom njegovih radova. Dela ovog velikog umetnika biće izložena do 24. marta 2022. godine.

Gostima, partnerima, posetiocima i poštovaocima umetničkog opusa Nedeljka Gvozdenovića obratiće se član gradskog veća zadužen za kulturu profesor Fadilj Eminović, direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud i Svetlana A. Mitić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box