Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/23.02.2022.

Izložba Legat Nedeljka Gvozdenovića

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Povodom 120 godina od rođenja Nedeljka Gvozdenovića, velikog umetnika, dobrotvora i darodavca biće otvorena izložba njegovih umetničkih dela u četvrtak, 24. februara, sa početkom u 19 časova, u Galeriji Kuće legata u ulici Kneza Mihaila, broj 46. 

Nedeljko Gvozdenović, Dedinje, 1934.

Umetničko stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, pored svoje morfološke raznovrsnosti, predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine dvadesetog veka. Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića on sadrži između 1.700 i 1.800 slika. Poklon-zbirku svojih dela akademik-slikar Gvozdenović preneo je 1980. godine u vlasništvo gradu Beogradu. Legat čine 562 umetnička dela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.

Nedeljko Gvozdenović, Skulpture i paravani,1969.

Zbog neadekvatnih uslova u prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici - gde je još krajem sedamdesetih godina prošlog veka planirano da se realizuje projekat Galerija legata, čiji je inicijator bio i Nedeljko Gvozdenović - njegova dela poklonjena gradu Beogradu samo su povremeno izlagana.

Nedeljko Gvozdenović, Crvena mrtva priroda-crveni sto, 1967.

Povodom 120 godina od rođenja akademika Nedeljka Gvozdenovića, Kuća legata oživljava uspomenu na ovog velikog dobrotvora i darodavca izložbom njegovih radova. Dela ovog velikog umetnika biće izložena do 24. marta 2022. godine.

Gostima, partnerima, posetiocima i poštovaocima umetničkog opusa Nedeljka Gvozdenovića obratiće se član gradskog veća zadužen za kulturu profesor Fadilj Eminović, direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud i Svetlana A. Mitić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.