Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/26.10.2021.

Izložba grafika Vladimira Veličkovića

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U galeriji ARTE sinoć je otvorena izložba grafika Vladimira Veličkovića pod nazivom ‘’Vizija gledanja nevidljivog’’, koju će posetioci moći da pogledaju do 15. novembra 2021. godine, na adresi Svetogorska 29.

U protekle dve decenije ARTE galerija je imala izuzetno uspešnu i produktivnu saradnju sa Vladimirom Veličkovićem. Osvrt na izložbu grafičkih otisaka iz 2015. godine, kada je publici predstavljen mali deo grafičkog opusa, omogućio je bolje pozicioniranje grafike na ovim prostorima. Sublimacija prezentacije Veličkovićevog stvaralaštva ostvarena je na obimnoj retropspektivnoj izložbi Omaž Vladimiru Veličkoviću iz 2020. godine, kada su prezentovani radovi u dva galerijska prostora.

Sada, dve godine nakon njegove smrti, izlaže se izbor grafičkog opusa umetnika svetskog kalibra koji se u svojoj višedecenijskoj plodnoj umetničkoj karijeri ostvario kroz različite stvaralačke medije.


PROČITAJTE I:

RETROSPEKTIVA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI


Među 30 grafika koje će biti prikazane na ovogodišnjoj izložbi, posebno mesto zauzima serija od 16 grafika koje predstavljaju ilustracije za izadanja iz 2003. godine, knjige ‘’Altenburški orasi’’, francuskog autora Andrea Malroa.

’Stvaralaštvo Vladimira Veličkovića ističe kompaktnost, vernost tematskom okviru, sposobnost umetnika da pored svog poziva bude hroničar vremena, opominjač, ali i surovi realista koji je beskompromisno angažovan na oba polja, umetničkom i društvenom, prevazilazi barijere. U višedecenijskom stvaralačkom opusu Veličkovićevi grafički otisci prožeti su prepoznatljivim motivima: motivima obezglavljenih hodača, skakača, gavranova, pacova, porođaja, kutija, Vezalijusove anatomije, padova, leševa, izmučenih tela, žičanih ograda, vešala, požara, zgarišta, opustošenih pejzaža protkanih ništavilom i strahom. Oni nam kroz jasan i precizan potez ostaju urezani u okvire uma, pa i kada pokušamo da ih se oslobodimo, oni i dalje ostaju prisutni, baš kao i sam njihov kreator.’’ - kaže kustos izložbe Drago Rakočević.

Veličkovićev grafički opus koji će publika biti u prilici da vidi od 25.oktobra do 15. novembra, od ponedeljka do subote od 10 do 18 časova, nam nudi širu sliku umetničkog delovanja autora u rasponu od četrdesetak godina.  

Izložbu prati katalog sa tekstom istoričara umetnosti Draga Rakočevića.


PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.