Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/9.04.2019.

Izložba filigranskih krstova

vizuelne-umetnosti
  • Filigran Pokimica / FB
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaNa izložbi „Raskršće“ koja se otvara večeras u 19 časova, u Manakovoj kući, publici će biti predstavljeni eksponati filigranskih krstova, dva čiraka i dva Jevanđelja autora Gorana Ristovića-Pokimice, koji nas dovode u dodir sa vrhunskom umetnošću starih zanata i religijom na prostoru Balkana.U svojoj filigransko-kujundžijskoj radionici Filigran-Pokimica u Kraljevu, Goran Ristović u duhu stare srpske tradicije prizrenskih majstora izrađuje umetničke predmete od najfinijeg srebra. Svi predmeti su unikatni, ručno rađeni, a neka od ovih remek-dela srpske filigranske umetnosti nalaze se u najznačajnijim pravoslavnim hramovima širom sveta, poput 6 srebrnih filigranskih kandila iznad Vitlejemske Zvezde u Crkvi Hristovog rođenja.

23. marta ove godine Goran Ristović-Pokimica dobio je Diplomu Moskovske Patrijaršije za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu.

Etnografski muzej u okviru programa očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije a posebno retkog starog umetničkog zanata kao što je filigran sa ponosom predstavlja Beogradu majstora-umetnika jednog od živih ljudskih riznica Srbije.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box