Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/9.04.2019.

Izložba filigranskih krstova

vizuelne-umetnosti
  • Filigran Pokimica / FB
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaNa izložbi „Raskršće“ koja se otvara večeras u 19 časova, u Manakovoj kući, publici će biti predstavljeni eksponati filigranskih krstova, dva čiraka i dva Jevanđelja autora Gorana Ristovića-Pokimice, koji nas dovode u dodir sa vrhunskom umetnošću starih zanata i religijom na prostoru Balkana.U svojoj filigransko-kujundžijskoj radionici Filigran-Pokimica u Kraljevu, Goran Ristović u duhu stare srpske tradicije prizrenskih majstora izrađuje umetničke predmete od najfinijeg srebra. Svi predmeti su unikatni, ručno rađeni, a neka od ovih remek-dela srpske filigranske umetnosti nalaze se u najznačajnijim pravoslavnim hramovima širom sveta, poput 6 srebrnih filigranskih kandila iznad Vitlejemske Zvezde u Crkvi Hristovog rođenja.

23. marta ove godine Goran Ristović-Pokimica dobio je Diplomu Moskovske Patrijaršije za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu.

Etnografski muzej u okviru programa očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije a posebno retkog starog umetničkog zanata kao što je filigran sa ponosom predstavlja Beogradu majstora-umetnika jednog od živih ljudskih riznica Srbije.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box