Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/3.04.2023.

"Inspirisani Francuskom" u Matici srpskoj

vizuelne-umetnosti
  • Kosta Hakman, Motiv iz Pariza
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija Matice srpske

 

U znaku prijateljstva i višegodišnje saradnje, Galerija Matice srpske i Francuski institut – Novi Sad publici predstavljaju izložbu digitalnih printova iz kolekcije GMS Inspirisani Francuskom koja predstavlja završnicu Meseca frankofonije 2023. Izložba Inspirisani Francuskom svečano je otvorena u prostorijama Francuskog instituta – Novi Sad u Kulturnom distriktu.

Duže od jedne decenije Galerija Matice srpske i Francuski institut u Srbiji – Novi Sad obeležavaju manifestaciju Mesec frankofnije. Raznovrsnim programima i izložbama ukazano je na višedecenijske neraskidive veze francuske i srpske kulture, koje se iščitvaju kroz umetnička dela. Sagledavajući ih kroz istorijsku prizmu, ovi odnosi postaju aktuelni i danas, čime doprinose daljem jačanju veza dve kulture.

Tokom prethodne tri godine kroz saradnju Francuskog instituta i muzejskih stručnjaka Galerije snimljene su kratke video priče Inspirisani Francuskom koje govore o društveno-umetničkim prilikama i značaju koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva. Na tim osnovama nastala je izložba digitalnih printova koja predstavlja deset najznačajnijih umetničkih dela inspirisanih Francuskom iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Francuska prestonica umetnosti – Pariz bio je nezaobilazni topos slikarskog sazrevanja srpskih umetnika, san koji su mnogi sanjali, a samo pojedini ostvarili. U njemu su boravili kraće ili duže, školovali se, obilazili izložbe, družili se i stvarali kako u međuratnom tako i u posleratnom periodu. Prizori francuskih pejzaža, zabave, dokolice, javnih i privatnih prostora ogledalo su njihove pariske svakodnevice. Platna umetnika poput Ljubice Cuce Sokić, Bogdana Šuputa, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Koste Hakmana i Milorada Balaća stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti.

Nakon predstavljanja u Novom Sadu, izložba Inspirisani Francuskom biće predstavljena i u Francuskom institutu u Nišu i Beogradu.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA 


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.