Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.04.2019.

Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" otvorena je sinoć u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Autorka izložbe jedr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, a izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.

Đura Jakšić i njegovo umetničko stvaralaštvo povezali su dve nacionalne muzejske ustanove ‒ Galeriju Matice srpske i Narodni muzej u Beogradu ‒ da zajednički realizuju ovu izložbu, kojom se predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti 19. veka.Đura Jakšić, Bogorodica sa Hristom

Izložba objedinjuje više od četrdeset umetničkih dela Đure Jakšića iz nekoliko muzejskih kolekcija – Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva. 
 
Naglašene su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju. 

Među izloženim delima je i jedna do sada javnosti nepoznata slika iz privatnog vlasništva, koja čini novinu u poznavanju likovnog stvaralaštva ovog umetnika. Đura Jakšić, Takovski ustanak
 
Slikarski opus upotpunjen je delima Jakšićevog književnog rada i određenom arhivskom građom: pismima, fotografijama i rukopisima iz fondova Matice srpske, Muzeja grada Beograda i Biblioteke Matice srpske. Time je, između ostalog, ukazano i na prožimanje likovnog i književnog u Jakšićevom umetničkom opusu koji se prepoznaje kao jedan od najkompleksnijih u srpskoj sredini u kome je došlo do takvog prožimanja, što predstavlja jednu od osobenosti i vrednosti njegovog dela. Na ovaj način omogućeno je potpunije sagledavanje i razumevanje Đure Jakšića i njegovog umetničkog stvaralaštva, kao i mesta koje ono zauzima u srpskoj kulturi i umetnosti.
 
Sastavni deo izložbe je i multimedijalna prezentacija ikonostasa iz crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koji je bio prvi veliki slikarski posao mladog Đure Jakšića. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu ‒ Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Katedrom za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, publici je zahvaljujući savremenoj tehnologiji dostupan i ovaj Jakšićev slikarski rad.

Takođe, u visokokvalitetnoj formi uz snažan trodimenzionalni doživljaj, u saradnji sa Studiom 360 iz Novog Sada kreirana je i virtuelna šetnja izložbom, čime je postala dostupna i širem auditorijumu.Đura Jakšić, Mileva Protić Kocić

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program: stručna tumačenja i predavanja, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade, kao i projekcija igrano-dokumentarnog filma "Novosadski dani Đure Jakšića" u produkciji Radio-televizije Vojvodine, koji je snimljen povodom organizovanja izložbe.

Biće priređen i poseban program pod nazivom 
"Slika u gostima", u okviru kojeg će novosadska publika tokom jednog vikenda (18‒19. maj) imati priliku da u Galeriji Matice srpske vidi najpoznatiji portret Đure Jakšića - Devojka u plavom, a u isto vreme beogradska publika će u Narodnom muzeju moći da vidi čuvenu sliku Nadurena devojčica Uroša Predića. 

Na otvaranju izložbe je govorila dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, dr Snežana Mišić, autorka izložbe i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

PROČITAJTE I:

REMEK DELA IZ PALATE KIĐI U BEOGRADU

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Petkom u 19 sati
 
12. april: Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti ‒ autorsko tumačenje izložbe (dr Snežana Mišić)
19. april: Đura Jakšić, rodoljubiva poezija: istorija i mit (dr Milan Micić)  
3. maj: Između prošlosti i aktuelnosti ‒ istorijsko slikarstvo Đure Jakšića (dr Snežana Mišić)
10. maj: Umetnik u službi dinastičke propagande: Đura Jakšić i srpske dinastije sredinom XIX veka (prof. dr Igor Borozan) 
17. maj: Kad bi moma zvezda bila (prof. dr Mirjana D. Stefanović) 
24. maj: Novosadske kafane ‒ stecišta srpske inteligencije u XIX veku (Zoran Knežev) 
31. maj: Pigmenti na slikama Đure Jakšića (dr Daniela Korolija Crkvenjakov) 
7. jun: Mitska slika heroja ‒ Bajo Pivljanin (mr Danilo Vuksanović; stihove čita Lazar Jovanov)
14. jun: Prvi moderni: Đura Jakšić i stvaranje mita o ukletom umetniku (prof. dr Igor Borozan)
21. jun: Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti ‒ autorsko tumačenje izložbe (dr Snežana Mišić)
 
Subotom i nedeljom u 13 i 17 sati ‒ stručna tumačenja izložbe
 
Svake subote od 11 do 12.30 sati ‒ kreativne radionice za decu
 
Izložba je u Galeriji Matice srpske otvorena do 21. juna, nakon čega će biti prikazana i u Narodnom muzeju u Beogradu od 28. juna do 15. septembra.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.