Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/30.12.2020.

Dodeljene nagrade „Lazar Trifunović"

vizuelne-umetnosti
  • KCB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Nagrada „Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne  i vizuelne umetnosti za 2020. godinu dobile su  istoričarke umetnosti msr Sofiji Milenković za studiju pod nazivom  Stranac u Parizu: kritička recepcija Save Šumanovića na pariskoj umetničkoj sceni od 1926. do 1928, objavljenu u naučnom časopisu Zbornik Seminara za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2020, i muzejski savetnik Gordana Stanišić za istorijskoumetnički tekst  O crtežima Lazara Vozarevića u monografiji „Lazar Vozarević" , izdanje Fonda Vujičić kolekcija, Beograd, 2020. i stručni tekst Damjan na iskustvima Damjana u katalogu istoimene izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu.
 
Žiri za Nagradu je radio u sastavu: dr Jasmina Čubrilo, vanredni profesor Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Nikola Dedić, vanredni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu,  a odluka je doneta jednoglasno.  
 
Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u protekloj godini dobile su dve izložbe: 30. Memorijal Nadežde Petrović: „Na jug, na jug! Idemo na jug!" koju je realizovala Umetnička galerija „Nadežda Petrović" u Čačku i Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019. koju je realizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Nagrada se ravnopravno dodeljuje prof. dr Sariti Vujković, selektorki izložbe 30. Memorijala Nadežde Petrović i autorskom timu izložbe Refleksije našeg vremena koji čine mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić. Žiri Priznanja DIUS-a činili su istoričari umetnosti i kustosi Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić. Odluka je doneta jednoglasno.

PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.