Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.05.2022.

Beograd i Berlin u Monologu

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Zajednička izložba umetnica Jelene Micić iz Srbije i Vere Klimentjeve iz Rusije pod nazivom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" biće otvorena 26. maja u 19 sati u Cetinjskoj 15 u Beogradu, čime će ujedno biti otvorena nova galerija savremene umetnosti - Galerija Monolog, prostor koji će predstavljati sponu između umetnika, kreativaca i stvaralaca Beograda i Berlina.

Vera Klimentjeva i Jelena Micić / Foto: Anna Denisova/Ivan Zupanc

Galerija Monolog sastavni je deo Museum of Now (MON) iz Berlina i sebe definiše kao svojevrsnu "crnu kutiju", mapirajući kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako predviđajući i buduće trendove. Smeštena u epicentru beogradske alternativne scene – bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici – galerija će otvoriti otvoriti prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, a biće i kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON) i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.

Kustosi izložbe "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" su  Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler – direktori Museum of Now (MON) i osnivači galerije Monolog – i Marko Lađušić, slikar, vajar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Prva po redu izložba u galeriji Monolog reflektuje ono što je SADA, istražujući dezorijentaciju u globalizovanom i virtuelnom svetu, pitanja vrednovanja fizičkog rada, transformaciju istorijskih stereotipa, ali i čežnju za redukcijom i minimalizmom u svetu preopterećenom kvantitetom informacija. Materijal kao takav, aspekt vrednosti i vrednovanja u vremenima inflacije, oskudice resursa i istraživanja rada - glavni su fokusi na koje se izložba oslanja.

Jelena Micić magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), na odseku za Tekstualnu skulpturu, a master studije filozofije (2012) i diplomske studije završila je na Katedri za skandinavske jezike i književnosti (2010) na Univerzitetu u Beogradu. Nagrađena je Würdigungspreis der Akademie der bildenden Künste Wien za najbolje završne teze (2020), Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i stipendijom kültür gemma (2018).

Jelena Micić. 2021. Hommage an Hommage. Gehäkelte Müllsäcke. 70x70cm / Foto: Ivan Zupanc

U umetničkoj praksi bavi se društveno-političkim aspektima i sistema boje.  Kroz umetničku praksu transformiše hijerarhije odnosa unutar sveta umetnosti i fizičkog rada, i na taj način čini vidljivom društvenu nejednakost. Kao primarnu publiku koja komunicira sa njenim delima adresira radničku klasu sa kojom živi i radi, a čiji glas je u umetničkom diskursu odbačen i nečujan. Osnivačica je neformalne grupe Umetnik*. Tokom svog rada izlagala je u Srbiji, Austriji, Slovačkoj... Dobitnica je nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu.

Umetničke pozicije Vere Klimentjeve se kreću od različitih tehnika štampanja preko digitalnih medija do plastike i slikarstva. Njen rad karakterišu dekonstruktivni elementi, fiktivna realnost i usađivanje tradicionalnih predstava u savremene kontekste.

Poetika Vere Klimentjev / Foto: Elizaveta Kapustina

Posle studija na Moskovskom univerzitetu umetnosti (2005-2008) kod Aleksandra Livanova, Vladimira Cepilova i Vladimira Kosinkina, Klimentjeva je prešla na bečku Akademiju lepih umetnosti u klasu prof. Ervina Bohača (2008-2014). Izlagala je na brojnim izložbama u Austriji, Rusiji, Srbiji i Poljskoj. Dela Klimentjeve su deo privatnih i javnih kolekcija u Nemačkoj, Austriji, Rusiji, SAD i Kanadi.

Izložbu će otvoriti kustosi Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler, osnivači Museum of Now (MON) i Marko Lađušić, vajar i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, a može se posetiti svakodnevno do 18. juna 2022. od 16 do 20 časova.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.