Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/20.06.2021.

Basnoslovna vrednost kopije Mona Lize

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay/Free-Photos
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Foto: Pixabay

 

Jedan kolekcionar iz Evrope kupio je kopiju Da Vinčijeve Mona Lize iz 17. veka za 2,9 miliona evra (3,4 miliona dolara), što je rekord za cenu reprodukcije ove slike.

Na aukciji u kući "Kristi" prodata je kopija poznata kao Hekking Mona Lisa po ceni koja je postavila novi rekord.

- Ovo je ludilo, ovo je apsolutni rekord za reprodukciju Mona Lize - rekla je predstavnica za odnose s javnošću aukcijske kuće "Kristi".
Dodala je da je na međunarodnoj aukciji bilo 14 ponuđača, i da su u poslednjih sat vremena ponude porasle sa 500.000 na 2,4 miliona evra, pre nego što je data konačna ponuda od 2,9 miliona evra (3,4 miliona dolara).

Vlasnik koji je sliku prodao, inače je bezuspešno tvrdio da je kopiju kupio kao original pedesetih godina prošlog veka.

Rejmon Eking je decenijama pokušavao da ubedi svet da je slika Mona Lize koju je kupio u francuskoj antikvarnici 1953. godine prava, a da je ona u muzeju Luvr kopija. Kada je aukcijska kuća „Kristi“ stavila na prodaju „Ekingovu Mona Lizu“ očekivalo se da će dostići cenu od 300.000 evra.

Rajmon Eking, koji je preminuo 1977. godine, osporavao je autentičnost originalnog remek-dela Leonarda da Vinčija koje se nalazi u pariskom muzeju Luvr, tvrdeći da originalna slika nikada nije vraćena posle krađe početkom 20. veka, već da je završila u radnji u selu Maganjosk u njegovoj rodnoj Provansi, dok je galerija u francuskoj prestonici prevarena kopijom.

„Izgleda kao Mona Liza, ali kvalitet izrade nije Leonardov“, tvrdi Pjer Etjen, direktor Međunarodnog odeljenja za slike starih majstora u „Kristiju“.

Brojni novinski članci svedoče o Ekingovoj upornosti da dokaže kako je u pravu, a među Pateovim filmskim žurnalima iz 1960. godine se može videti poseta američkih novinara Ekingu koji su došli da vide njegov primerak kada je slika iz Luvra bila poslata na izložbu u Sjedinjene Države.

Iako se može činiti neverovatnim, zajednica istoričara umetnosti je ovaj slučaj shvatila veoma ozbiljno. Pjer Etjen je otkrio prepisku i članke napisane na francuskom, engleskom i ruskom jeziku, u kojima se tvrdi da bi ovu Ekingovu sliku trebalo ozbiljno razmotriti.

Snagom svog uverenja Eking je uspeo da za svoje argumente pridobije i savremene istoričare umetnosti. Čak je i danas, prema Etjenu, Ekingova slika „veoma poznata u Luvru“ i među današnjim kustosima.

„Ekingovu Mona Lizu“ je najverovatnije izradio nepoznati umetnik početkom 17. veka, oko 100 godina pošto je original italijanskog renesansnog majstora postao deo kraljevske kolekcije Fransoa Prvog od Francuske, kažu u aukcijskoj kući.


PROČITAJTE I:

OTKRIVENA NAGA "MONA LIZA SKICA"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.