Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/20.03.2018.

Zlatibor: Završen likovni simpozijum

vizuelne-umetnosti
  • zlatiborpress.rs
  • zlatiborpress.rs
  • zlatiborpress.rs
  • zlatiborpress.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Nakon sedmodnevnog rada i druženja u „Zlatiborskim konacima“ na Zlatiboru u okviru Likovnog simpozijuma „Vukadinović“, u subotu 17. marta postavljena je izložba slika nastalih tokom ovog perioda. Da podsetimo: 21 slikar iz 5 zemalja stvarao je u ovom sazivu čiji je idejni tvorac i organizator Đorđe Vukadinović.
Da bi jedna likovna kolonija bila uspešna, potrebno je mnogo toga: dobra materijalna podloga jer umetnike treba ugostiti određeni broj dana, slikarski materijal, pogodno mesto za rad i druženje, ali nadasve – entuzijazam i strpljenje. Đorđu Vukadinoviću, koji je veliki zaljubljenik u slikarstvo, odlučnost i entuzijazam nisu prepreka, a dobre prijateljske veze važna su potpora koju ima, pre svega sa slikarima svetskog glasa, a potom i sa domaćinima u čijim mestima oragnizuje svoj likovni simpozijum. Iako su izdvajanja za kulturu mala i nije uvek lako osloniti se na sopstvene snage i pomoć prijatelja, Vukadinović kaže:

„Da li bi se neko povukao posle toga kada zna da mu je ovde prisutan najjači arhitekta RF gospodin Valerij Rožeskij – zaslužni umetnik Rusije i zaslužni arhitekta Rusije, akademik ruske Akademije umetnosti, glavni na katedri arhitekture na prestižnom univerzitetu u Moskvi? Kako možete da odustanete? Tu je i Svetlana Demkin, žena koja je napravila u Kubanu svoju akademiju? … Znam da nije lako, ali borimo se“.Zaslužnoj umetnici Ruske Federacije, Svetlani Demkin, potreban je veliki prostor jer radi kao monumentalni umetnik. Zbog toga se posebno zahvalila domaćinima koji su joj omogućili poseban prostor za umetničko delanje, kao i na pozivu koji je učinio da upozna ovaj delić Srbije.

„Kroz Srbiju sam prolazila dva puta: kada sam išla u Crnu Goru i Hrvatsku. Kod vas se osećam kao kod kuće. Mogu da kažem da je priroda tako čudesn, prosto bajkovita i ja sam oduševljena svim lepotama koje sam do sada videla,“ kaže ova ruska umetnica.Mišo Vemić je akademski slikar iz Crne Gore. I sam je organizator likovnih druženja kao što je internacionalno likovno bijenale u Nikšiću. Na ovom simpozijumu je drugi put.

„Ono što se iz godine u godinu događa jer to da je Srbija perjanica u organizaciji ovih manifestacija. Meni je zaista zadovoljstvo doći ovdje jer kolonija je mjesto gdje se mnogo, mnogo toga nauči, gdje se mnogo toga sazna, i jedino u ovom svijetu koji na neki način posrće, koji gužvaju političari, mi pokušavamo da ispeglamo,“ naglašava Vemić.

Iz Srbije je ovde i Danica Basta koja je impresionirana kako sazivom umetnika, tako i prostorom u kojem su radili i boravili.
Tematika nastalih dela je različita, pa se mogu videti porteti, figuracije, pejzaži. Slike će u naredne dve godine biti izložene u državama umetnika koji su učestvovali na simpozijumu, a već sledećeg marta Likovni simpozijum „Vukadinović“ će u nešto drugačijem sazivu stvarati nova dela na Zlatiboru.


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.


PROČITAJTE JOŠ: PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box