Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.05.2017.

Umetnost je mrtva! Živela umetnost!

vizuelne-umetnosti
  • Promo
  • Oksana Toskić
  • Promo
Autor fotografije:

Tekst i fotografije: Lela Milivojević

Prva izložba grupe Kolektiv_digital – Umetnost je mrtva! Živela umetnost!, koja je otvorena 11. maja u Digitalnoj galeriji Kolarčeve zadužbine, nudi novi doživljaj slikarskih dela iz različitih epoha kroz video reprodukciju, omogućujući time različito tumačenje i stvaranje novih veza sa starim delima.

Jedna od članica Kolektiv_digitala Radmila Vankovska objašnjava za Kaleidoskop da se grupa oformila na master studijama. „Prepoznali smo se i dali sami sebi zadatak da sve što smo naučili na studijama iskoristimo u projektu. Počeli smo da ponovo aktuelizujemo klasičnu umetnost u novom mediju i odabrali smo video, ne zato što je najlakše već je bilo najizazovnije da prenesemo te emocije samog portreta”, kaže mlada umetnica.

Rezultat projekta je da je grupa napravila deset umetničkih portreta koristeći video. Radmila Vankovski ističe da su svi umetnici zajedno radili na svakom videu i u jednom trenutku su odlučili da to treba da izlože.

Valentina Milenković, članica Kolektiv_digitala, kaže da grupa planira da proširi ovu temu. „Verovatno ćemo promeniti kontekst, možda ćemo početi da se bavimo rekonstrukcijom drugog medija… kroz video ćemo rekonstruisati, recimo, skulpturu“.

Projekat je, kako dodaje Valentina Milenković, inspirisan stvaralaštvom Pitera Grinaveja. „Mi smo to prilagodili, pojednostavili, samo smo bili inspirisani time, ali smo to stavili u neki drugi kontekst“, dodaje mlada umetnica.

U projektu „Umetnost je mrtva! Živela umetnost!“ grupa Kolektiv_digital, bez traženja novih tema i sadržaja, fokusirajući se na portrete, predstavlja umetnost iz prošlog vremena u novom formatu koji daje mogućnost za različito tumačenje. Grupa je napravila biološku periodizaciju likovne umetnosti: rađanje, zrelost i smrt, i odatle preuzela i koncept za svoj rad u kojem deset dela prikazuju hronologiju života – od rađanja, preko sazrevanja, starenja i smrti.

Izložba počinje ikonom Bogorodice Odigitrije koja drži novorođenog Isusa u rukama. Potom slede slike/videa umetnika Alekseja fon Javlenskog (Child with doll), Klimta (Girl in White) i Karavađa (Boy with basket of fruit), koje simbolišu detinjstvo. Nastavlja se sa Tamarom de Lempickom (Young lady with gloves), Fridom (Self-portrait in a velvet dress) i Gistavom Kurbeom (The desperate man) koji simbolizuju zrelost, potom slede Pikaso (The old guitarist) i Džejms Meknil Vistler (Whistlers mother) koji oslikavaju starost, a za kraj je izabran engleski slikar Džon Everet Mile (Ophelia).

U poslednjem video radu Ofelija je neubedljivo mrtva, poluotvorenih očiju, skoro kao i sama stara umetnost, spuštena je u vodu iz koje čeka da se ponovo vrati, nova i čista za buduća iskustva. U suštini, kao što Piter Grinavej kaže, nema smrti jednog medija bez začetka drugog, koji se začinje baš u mediju koji umire.

Video reprodukcija slika nudi novi doživljaj naslikanih/snimljenih portreta. Iako nepokretni, njihovi modeli su živi. Zabeleženo je njihovo disanje, suptilno žmurenje, promene položaja tela kako prolazi vreme, njihove facijalne ekspresije i reakcije na prostor u kojem se nalaze, okruženi nameštenom scenografijom i izloženi ispred objektiva da bi kasnije bili izloženi pred publikom, svesni svog postojanja i dostojni svog zadatka.

Za sama dela je važna svaka sekunda življenja u telu, na primer, Fride ili Vistlerove majke. Svesni da publika ne može kompletno da se kontroliše, kako ističe grupa, svojim delima je pokušala da vrati makar deo prava na kontrolu koju im je daljinski upravljač oduzeo.

Grupa Kolektiv_digital oformljena 2015. godine za vreme master studija iz digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Ovo je njihov prvi zajednički projekat, prvi put izložen u Galeriji 12Hub u julu 2015, u sklopu godišnje izložbe studenata digitalnih umetnosti pri FMK-u.

Pored Radmile Vankovske i Valentine Milenković, u grupi su još Katarina Ilišković, Nina Kraljević, Nemanja Maraš, Milica Pavlović, Pavle Petrović, Bojana Radić, Ema Teokarević i Maja Todorović.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 18. maja u periodu od 12 do 19.30.

Pročitajte još: Rođendanski omaž Vladi Divljanu

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box