Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.07.2017.

Poljupci koji su ušli u istoriju

vizuelne-umetnosti
  • printscreen/YT
  • printscreen/YT
  • printscreen/YT
  • printscreen/YT
  • printscreen/YT
  • Celebuzz
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaŠesti dan jula rezervisan je za poljupce, najlepši izraz prisnosti među ljudima. Dan poljubaca počeo je da se obeležava u Velikoj Britaniji, a potom i širom sveta.

Povodom Međunarodnog dana poljubaca, podsećamo na neke od legendarnih poljubaca koji su obeležili određeno doba u istoriji.

Jedna od najpoznatijih fotografija poljupca na svetu jeste snimak poljupca marinca i medicinske sestre 15. avgusta 1945. godine na njujorškom Tajm Skveru. SAD su tog dana slavile kraj Drugog svetskog rata i hiljade euforičnih ljudi izašlo je na ulice. Ova fotografija Alfreda Ajzenšteta postala je simbol nade i sreće nakon godina ratovanja.

Poljubac Džona Lenona i Joko Ono iz 1980. godine koji je snimio Alan Tanenbaum, takođe će ostati upamćen. Deset dana kasnije, Džon Lenon je ubijen na ulazu u zgradu u kojoj je stanovao.

Poljubac Elvisa Prislija sa tada nepoznatom ljubavnicom za koju se ispostavilo da se zove Barbara Grej, nastao je tokom dve nedelje snimanja pevačeve turneje i trenutaka između nastupa.Tu je i poljubac koji Merilin Monro 1960. šalje fotografiju, kao i iz nešto novijeg doba, poljubac Britni Spirs i Madone iz 2003. na dodeli MTV nagrada.Kultni poljubac je svakako Eriha Honekera i Leonida Brežnjeva na svečanosti u Istočnoj Nemačkoj 1979. godine, koji je inspirisao brojne umetnike, pa je tako nastala i reprodukcija poljupca na Berlinskom zidu.

PROČITAJTE I:

FIRENCA OD NEMAČKE TRAŽI UKRADENU SLIKU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.