Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/31.01.2018.

PUH: Konkurs za idejno rešenje spomenika

vizuelne-umetnosti
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
 • PUH
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Udruženje PUH iz Valjeva raspisalo je konkurs za idejno rešenje spomenika u okviru projekta “Kome? Zašto? Gde? Kako? Ko?”

PUH poziva umetnike da pošalju svoje predloge i obrazlože: 1. KOME, odnosno ČEMU bi želeli da podignu spomenik (u obzir dolaze ličnosti, događaji, ideje, pojave...); 2. ZAŠTO smatraju da ta ličnost, ideja, pojava, događaj treba da bude ovekovečen spomenikom; 3. GDE smatraju da bi takav spomenik bilo najadekvatnije postaviti; 4. KAKO, odnosno, da naznače način realizacije, dimenzije i vrstu materijala od kojeg ce spomenik biti napravljen; 5. KO, tj. zašto misle da su oni ti koji treba da naprave spomenik.


Projekat „Kome? Zašto? Gde? Kako? Ko?“ udruženja PUH iz Valjeva preispituje savremeno značenje pojma spomenik i njegovu percepciju u javnosti. Kroz realizaciju pet memorijalnih rešenja problematizuje se pitanje kulture spomeničkog nasleđa u kontekstu nedovoljno jasnih pravila po kojima se spomenik postavlja. Projektom se omogućava učesnicima da se izraze u željenoj formi, kao i da, pored ličnosti i događaja definišu i pojavu ili ideju koja po njihovom mišljenju zaslužuje da bude obeležena i dalje analizirana kao kulturna tekovina. Javnosti se omogućuje da komentariše izabrana rešenja čime se razvija odnos publike prema spomenicima. Na ovaj način podstiče se klima javne rasprave uoči donošenja Zakona o postavljanju i održavanju spomenika RS.

Upitne rečce „Kome? Zašto? Gde? Kako? Ko?“ predstavljaju nepisana pravila kojima se opravdava izbor ličnosti ili događaja kojem je posvećen spomenik, ovaj izbor stavlja u kontekst opšteg značaja, način realizacije i mesto postavljanja dovode u vezu sa značenjem spomenika i upućuju na ključnu ulogu izbora autora spomeničkog rešenja koji najčešće ostaje nepotpisan, pa stoga i uglavnom nepoznat javnosti.

Odgovori na pitanja iz naziva projekta preciznije određuju pristup spomeničkom nasleđu od odrednica lokalnih Odluka o postavljanju i održavanju spomenika koje jedine regulišu memorijalni korpus.

Izostanak validnih odgovora na pitanja kome, zašto, gde, kako i ko, ukazuje na nedoslednost promišljanja prilikom određivanja kakva ćemo trajna umetnička rešenja memorijalnog karaktera ostaviti narednim naraštajima. Ovo sprečava širenje percepcije pojma spomenik na performase, odnosno čin živog čoveka kao nosioca sećanja, što je model koji se uveliko afirmiše u svetu.

KONKURS

„Pozivamo umetnike da se odazovu na konkurs u okviru projekta Kome? Zašto? Gde? Kako? Ko?“, kažu u udruženju. Umetnici se pozivaju da pošalju svoje predloge i obrazlože:

 1. KOME, odnosno ČEMU bi želeli da podignu spomenik ( u obzir dolaze ličnosti, događaji, ideje, pojave...);
 2. ZAŠTO smatraju da ta ličnost, ideja, pojava, događaj treba da bude ovekovečen spomenikom;
 3. GDE smatraju da bi takav spomenik bilo najadekvatnije postaviti
 4. KAKO, odnosno, da naznače način realizacije, dimenzije i vrstu materijala od kojeg će spomenik biti napravljen;
 5. KO, tj. zašto misle da su oni ti koji treba da naprave spomenik.

Koncept treba obrazložiti na najviše 3 strane kucanog teksta u Word-u u veličini fonta 14 i poslati na mejl: ubicuse@yahoo.com

Izabrani umetnici ce provesti 15 dana avgusta u ARC "Kokina kuća" u Bujačiću kod Valjeva o trošku udruženja PUH. Radovi će prvobitno biti postavljeni u Valjevu na lokacijama koje izaberu umetnici, a nakon toga izloženi i u Beogradu.

PUH će pokrenuti zvaničnu proceduru postavljanja spomenika koji je, od tih pet, naišao na najbolji odjek u javnosti.

Konkurs je otvoren od 1. februara do 1. aprila, a rezultati konkursa biće objavljenji 15. aprila na zvaničnoj FB stranici udruženja PUH i u magazinu Kaleidoskop media.

Problem koji se analizira

U Republici Srbiji ne postoji zakon koji reguliše spomeničku oblast, već je formiran samo Nacrt, dok se politika postavljanja spomenika zasniva na odlukama lokalnih samouprava. Odluke lokalnih samouprava preciziraju način finansiranja, podizanja i održavanja spomenika, ali pod formom obeležja podrazumevaju isključivo obeležja istaknutoj ličnosti i događaju. U javnom prostoru obeležja ideje izostaju maltene u potpunosti. Osnovna načela „Kome? Zašto?Gde? Kako? Ko?“ na koje upućuje urbanistička struka pri realizaciji spomenika u mnogim slučajevima se ne poštuju.

Javni spomenici često nemaju potvrđenu estetsku vrednost, niti su nosioci opšte prihvćenih etičkih vredosti, pa naše nasleđe postaju spomenici ruskom caru Nikolaju u neposrednoj blizini republičkih institucija, azarbejdžanskom predsedbniku Hajdaru Alijevu iako je diktator, Rokiju Balbou, fiktivnoj ličnosti iz holivudskog filma, Plivaču za časni krst u multikonfesionalnoj sredini, i mnoga drugi slični.

Takvi spomenici se postavljaju uprkos izostanku ili slaboj vezi sa kulturnim korpusom našeg naroda, nedovoljnom značaju u okviru kulturne baštine sveta ili forsiranju jedne od veroispovesti. Pod okriljem institucije poklona ili odricanja od honorara prolaze idejna rešenja koja ne zadovoljavaju ni minimum stručnih kriterijuma. Dostupna poluga „autor po pozivu“ utiče ne samo na demokratičnost izbora, već i na privilegovanje nečijeg ukusa. O svakom novom spomeniku, makar njegovo rešenje bilo izabano na konkursu vodi se žučna debata u javnosti po umetničkoj i ideološkoj osnovi.

„Projekat Kome? Zašto? Gde? Kako?Ko? preispituje ovu praksu i nudi rešenje demokratičnog, ali i stručnog izbora idejnog rešenja o kome će konačan sud dati javnost“, navode u PUH-u.

O Zakonu i drugim pravilima

„Trenutak pre donošenja Zakona o postavljanju i održavanju spomenika RS, čiji je nacrt sastavljen, smatramo ključnim da se umetnici i šira javnost o njemu izjasne“, naglašavaju članovi PUHa. „Projekat Kome? Zašto? Gde? Kako? Ko?“ omogućava da se stavovi umetnika sagledaju kroz umetničke radove. Projektom se pozivaju i krajnji korisnici - široka publika da učestvuje u javnoj raspravi o izboru ličnosti, događaja ili pojave kojoj se podiže spomenik, mestu gde se on postavlja, kao i načinu realizacije spomenika, što kao debatna praksa najčešće izostaje“, dodaju. Umetnici se podstiču da se izbore za svoje pravo isticanja autorstva nad spomenikom, kao nosiocem sećanja.

Budući da spomenici podrazumevaju trajnost, pokretači projekta će se fokusirati na materijale koji odolevaju vremenu, ali su cenom i manipulativnim performasama prihvatljiviji od uobičajenih kamena i bronze. Ograničavanjem na plastiku, cigle, beton, staklo, drvo, neonke i sl. podvlači se vrednost ideje u odnosu na izbor materijala i obezbeđuju uslovi da se spomenik realizuje za 15 dana.

„Naglašavamo da spomenik ne mora nužno da bude skulptura, već i druge umetničke forme koje obezbeđuju ili preispituju trajnost“, kažu u PUHu.

 

Ko je PUH?

Udruženje PUH iz Valjeva osnovano je 2016. godine u cilju promocije umetničkog Postupka U Hodu, odnosno, brze reakcije na događaje iz sfere kulture i umetnosti. Do sada su realizovali projekat Pronađeni u prevodu kao koorganizatori (projekat podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS 2015. godine), u saradnji sa Beogradskom umetničkom radionicom BURA, praćen jednom izložbom u Valjevu i dve u Beogradu. Naredne godine PUH je iz sopstvenih izvora realizovao rezidencijalni projekat Grobovi naših potomaka, a radove izložio u Valjevu.

Sedište udruženja PUH je ARC „Kokina kuća“ u selu Bujačić kod Valjeva.

Zašto VALJEVO?

Valjevo je politički i ideološki heterogena sredina u kojoj je sačuvan konstruktivan odnos prema spomeničkom nasleđu, što predstavlja veći izazov za umetnike da odgovore na pitanja „kome, zašto, gde, kako i ko“.

U nastavku pogledajte fotografije ARC „Kokina kuća“ u selu Bujačić kod Valjeva, gde će umetnici biti smešteni tokom rada na ovom projektu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BERLIN ZA PONAVLJAČE

DAKA, SVETSKA PRESTONICA RIKŠI

KUBA: ROMANTIZAM I DIKTATURAPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box