Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/14.02.2018.

Mesec srpske umetnosti u Abu Dabiju

vizuelne-umetnosti
  • Anđela Grozdanić
  • Anđela Grozdanić
  • Anđela Grozdanić
  • Anđela Grozdanić
  • Anđela Grozdanić
Autor fotografije:
Piše: Roman Jević

U Centru umetnosti i kulture ,,Art Hub“ u Abu Dabiju organizovan je Mesec Srpske umetnosti  od 14. februara do 1.marta 2018. godine. Nakon sprovedenog konkursa, Art Hub otvara svoja vrata umetnicama: Ivani Živić, Leili Ennettah Vujović, Ani Golović i Milici Babović. Projekat je realizovan uz podršku i saradnju Ministarstva kulture republike Srbije i naše ambasade u UAE.


Mesec Srpske umetnosti u Art Hubu ima za cilj da okupi najbolje predstavnike savremene likovne scene Srbije, kako bi razmenili iskustva, unapredili svoj rad, upoznali novu kulturu i naravno u najboljem svetlu prezentovale kulturu i umetnost svoje zemlje. Umetnice će tokom dve nedelje boravka živeti i raditi u Art Habu, a pred kraj boravka će otvoriti izložbu srpske umetnosti, koju čine njihovi radovi nastali u obe sredine.

Dodatnu pažnju privlači činjenica da je ovo prvi put da srpski umetnici imaju priliku da u ovom gradu predstavljaju svoju zemlju i njenu kulturu i umetnost tokom jednog meseca.- Ponosne smo što imamo priliku da pokažemo naš talenat u novoj sredini. Pozvane smo da napravimo nove radove koji će u sebi imati elemente arapske kulture. Svako od nas učesnika može da nastavi da radi ono što je njegova poetika. Ali s obzirom na novu sredinu, drugačije okruženje i činjenicu da arapsko tržište ima ograničenje kad su određene tematike u pitanju, očekivano je da dođe do novog uticaja. Pošto je moja tematika kompleksna, 15 dana mi je malo da završim sliku. Verovatno ću tražiti neki jednostavniji motiv i situaciju. Slikaćemo tamo na licu mesta, a eksperimenti uvek dobro dođu. Ne verujem da to za nas nosi neku drastičnu promenu, ali nikad se ne zna. Mislim da ću raditi jednostavniju sliku inspirisanu novim iskustvom, ističe Ivana Živić.


- Polazeći od te ideje i naš grupni portret ima za temu preplitanje različitih kultura samo u obrnutom smeru. Ručno slikana pozadina preuzima motiv sa vizantijskih mozaika, a ćilimi su pirotski, nadovezuje se Leila Ennettah Vujović.

Art Hub Abu Dabi osnovan je 2012. godine, kada je vlasnik i osnivač Ahemd Al Yafei, inženjer tehnologije pretvorio staru industrijsku zgradu u radni prostor. Art Hub je postao međunarodno umetničko središte koje posećuju mnogi umetnici i stvaraoci iz celog sveta.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJUPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box