Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/1.05.2017.

MoMa: Izložbe dostupne svima

vizuelne-umetnosti
  • Getty Images
  • moma.org
  • moma.org
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) završio je digitalizaciju radova sa izložbi koje su održane od osnivanja 1929. godine, pa do 1989. Digitalna arhiva je sada dostupna istoričarima, studentima, umetnicima i svakome koga interesuje moderna i savremena umetnost.

Nova digitalna arhiva dostupna je na veb sajtu muzeja moma.org/history.  Projekat obuhvata više od 3.500 izložbi, ilustrovanih fotografijama, saopštenjima i katalozima kao i spiskovima umetnika. Uz besplatan pristup, digitalna arhiva istorije izložbi direktno je u skladu sa misijom muzeja za podsticanje dubljeg razumevanja moderne i savremene umetnosti.

I Muzej Gugenhajm u Njujorku priprema se da omogući besplatno preuzimanje sa interneta više od 200 knjiga i kataloga značajnih izložbi, pridruživši se tako drugim velikim muzejima koji digitalizuju i objavljuju svoja izdanja, fotografije i druge vredne sadržaje. Više o tome pročitajte OVDE.

Muzej moderne umetnosti imao je skoro 90 godina ključnu ulogu u razvoju moderne i savremene umetnosti, pa se očekuje da će besplatnim pristupom arhivi biti podstaknuto šire interesovanje za ovo važno poglavlje istorije umetnosti koje muzej predstavlja. 

Projekat  istorije izložbi pokrenuo je muzejski Arhiv čiji je tim u poslednje dve i po godine obradio više od 22.000 foldera sa izložbi od 1929. do 1989. godine. Digitalna arhiva sada može da se besplatno pretražuje, a ponuđeni su i kriterijumi pretrage po vremenskom periodu ili vrsti izložbe.

Svaki unos uključuje spisak umetnika kao i spisak svih izložbi tog umetnika i svaki od radova koji su u onlajn kolekciji MoMA. Indeks umetnika koji su učestvovali u izložbama u MoMA sada obuhvata 20.000 imena. Stranice arhive na moma.org obuhvataju i listu kustosa od osnivanja muzeja. Podaci su podeljeni i na GitHub (github.com) čime se kompletira trilogija MoMA podacima o umetničkim delima, umetnicima i izložbama od 1929. do 1989. godine. Podaci su u javnom domenu i mogu biti sortirani i analizirani, pa je tako moguće, na primer, pretražiti ime nekog umetnika i videti na koliko izložbi je učestvovao, sastaviti spisak izložbi u organizaciji određenog kustosa ili odrediti učestalost izlaganja nekog umetnika u muzeju.

U zavisnosti od arhivskih raspoloživih resursa, jedna stranica izložbe može uključivati instalaciju fotografija, komentare o izložbi, saopštenja za novinare, kompletan katalog izložbe kao i listu umetnika koji učestvuju. Posebni podsajtovi obuhvataju i slajdove, video snimke…

Deo projekta je i digitalizacija kataloga, počevši od prve izložbe "Sezan, Gogen, Sera, Van Gog" iz 1929. godine. Tih 800 kataloga koji su sada onlajn, nude decenijski pregled istorije umetnosti, uz komentare kustosa i drugih ličnosti o temama koje idu od arhitekture, dizajna , slikarstva, skulpture, crteža, fotografija, pa do medija i performansa.

Projekat je zamišljen kao živi arhiv koji će biti stalno ažuriran, a tim muzejskog arhivskog odeljenja će u naredne tri godine raditi na obradi izložbi održanih od 1990. do 2000. godine.

Buduća faza projekta uključiće hiljade filmskih serijala iz muzejskog Odeljenja za film tokom njegove 80-godišnje istorije. Realizaciju projekta je omogućila Fondacija « Leon Levi ».

Pročitajte još:

Spašavanje Leonardove "Tajne večere"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
8.10.2016.