Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/25.05.2017.

Izložba Mišela Uelbeka u Njujorku

vizuelne-umetnosti
  • Vreme
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Čuveni francuski pisac Mišel Uelbek, nakon Pariza, odlazi u Njujork sa izložbom koja prikazuje njegov život i njegove unutrašnje svetove.

Metafizički pesimizam najčitanijeg francuskog pisca današnjice, Mišela Uelbeka, prelazi Atlatnik da bi se zaustavio u Njujorku. Galerija Venus over Manhattan (Venera iznad Menhetna) biće od 2. juna do 4. avgusta domaćin „French Bashing“, prve izložbe autora „Elementarnih čestica“ u SAD.

Kao i izložba u Parizu „Ostati živ“, njujorška postavka će, kako najavljuje francuska štampa, obuhvatiti fotografije, fotomontaže i zvučne delove. Prošlogodišnja izložba je prikazala jednu pesimističnu i kritičku viziju Evrope, katkad prigradsku i mračnu, katkad turističku i zlokobnu.

Kao i u pariskom lavirintu, zidovi njujorške galerije biće crni sa blagim osvetljenjem kako bi bila zamagljena granica između književnosti, fotografije i filma. Uelbekovi obožavaoci i svi znatiželjnici pozvani su da proniknu u složenost uma ovog pisca, da otkriju njegov mentalni prostor, njegov univerzum i njegovu viziju jedne sumorne i izgubljene Francuske koja ide nizbrdo.

„French Bashing“ logičan je nastavak prve pariske retrospektivne izložbe Mišela Uelbeka koga opisuju kao osobu ambivalentnog temperamenta, Narcisa bez iluzija koji posmatra svoj život sa nostalgijom.

Na pariskoj izložbi, Uelbekovi obožavaoci mogli su da vide sve njegove opsesije, ironiju, njegova zadovoljstva, njegove manije, njegov erotizam...

Zajedničko obema izložbama jeste fotografija nazvana „Evropa“, snimljena u Kaleu nekoliko godina pre migrantske krize, ali koja je užasno predviđajuća. Fotografija prikazuje jednostavnu betonsku konstrukciju reči Evropa pod sivim nebom, što je rezime Uelbekovog stava o evropskom kontinentu kao tužnom, slabom društvu, osuđenom na postepeni nestanak kao i ta ružna struktura.

Pročitajte još: Život je lepši ako umete da čitate
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box