Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.04.2017.

Grejson Peri: Taština malih razlika

vizuelne-umetnosti
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
  • Promo/British Council Serbia
Autor fotografije:
Priredio: Luka Novaković

Izložba Grejsona Perija "Taština malih razlika", koja istražuje fascinaciju ukusom i klasama u Velikoj Britaniji biće održana od 7. aprila do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju radove jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umetnika, Grejsona Perija. Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana koji će ugostiti izložbu koja će do kraja godine biti predstavljena u našem regionu. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund, fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Britanski umetnik Grejson Peri (1960) je rođen u Čelmsfordu u Eseksu, a trenutno živi i radi u Londonu. Koristi tradicionalne medije kao što su tapiserija, keramika, i grafika kako bi istražio svoju fascinaciju savremenim društvenim pitanjima i često provokativnim temama kao što su religija, pol, politika, klase i identitet. Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika i do sada je imao priliku da izlaže svoja dela na velikim samostalnim izložbama širom sveta kao što su: Bonnefantenmuseum, Mastrih i Aros Arhus Art Museum (2015–2016), Muzej savremene umetnosti u Sidneju (2015),  Britanski muzej u Londonu (2011), Muzej savremene umetnosti 21. veka u Kanazavi u Japanu (2007), Muzej Endi Vorhol u Pitsburgu (2006), galerija Barbikan u Londonu (2002) i Stedelijk Muzej u Amsterdamu (2002).

Grejson Peri je 2003. godine osvojio Tarnerovu nagradu, najprestižniju britansku nagradu koja se dodeljuje za savremenu umetnost. Nagradu je preuzeo obučen kao žena, njegov alter ego "Kler", kako bi pokazao svoje interesovanje za identitet, koji je takođe prisutan i u njegovoj umetnosti. Od tada je postao voljena i popularna figura koja vodi televizijske programe i radio emisije, pored izlaganja svojih dela, i otvoreno i iskreno govori o vrednosti umetnosti u društvu.

Pročitajte još:

Elitizam je postao sinonim za primitivizamPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box