Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/4.01.2017.

Enklava predstavlja Srbiju u Veneciji

vizuelne-umetnosti
  • Nemanja Jovanović
  • Nemanja Jovanović
  • Nemanja Jovanović
  • Nemanja Jovanović
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Srbiju će na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017. predstavljati projekat „Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života“, koautora Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića.

Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 20.000.000 dinara za nastup Srbije na jednoj od najznačajnijih svetskih smotri u oblasti savremene umetnosti. Odabrani projekat biće izložen u Paviljonu „Srbija“ u Veneciji, u Đardinima, od 10. maja do 26. novembra 2017. godine.

Kustos odabranog projekta je Nikola Šuica, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, dok će komesar nastupa na predstojećem Venecijanskom bijenalu biti Slobodan Nakarada, v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ustanove realizatora projekta.

Slobodan Nakarada komesar nastupa istakao je da su u Veneciji odlučili da promene neka pravila oko Bijenala savremene umetnosti. "Najznačajnija promena je razdvajanje funkcije komesara i kustosa. Sada imamo vrlo razgraničenu situaciju o tome ko se brine o produkcionim pitanjima i sa druge strane kustoskim zaduženjima. Uloga Muzeja savremene umetnosti je produkciona, što je i logično u odnosu na naše iskustvo u sličnim projektima," kazao je Nakarada.

Na konkurs za predstavljanje Srbije na Bijenalu bilo je prijavljeno 28 radova, a četiri su ušla u uži izbor. Konačnu odluku je doneo petočlani Programski savet zajedno sa komesarom za pripremu nastupa.

Predsednik Programskog saveta Nikola Božović  je rekao da projekat "Enklava" formira slikarsku izložbu sa epicentrom u stvaralaštvu Milene Dragićević, jedne od najetabilarnijih slikarki sa ovih prostora, uz učešće dvojice beogradskih slikara Dragana Zdravkovića i Vladislava Šćepanovića.

"Enklava donosi izložbu štafelajnog slikarstva tri autora iste generacije koji kroz jednostavan i nesporan medij uljane slike na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijalnog društva razvijenog kapitalizma. Scene političkog nasilja, hladne i materijalne kulture konzumerizma i identitetske neodređenosti i borbe stavljaju slikara kao čoveka i autora u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju se sagledava društveni, politički i medijski ambijent", kazao je Božović.

Naslov centralne izložbe 57. Bijenala je Viva Arte Viva, kao uloga, glas i odgovornost umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu, kako kaže Kristin Masel, umetnička direktorka Bijenala.

Pročitajte još:

Šta narod misli o savremenoj umetnosti?

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.