Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/1.05.2017.

Besplatna izdanja Gugenhajma

vizuelne-umetnosti
  • Oksana Toskić
  • Promo
  • Promo
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:
Priredio: Luka Novaković

Muzej Gugenhajm u Njujorku omogućio je besplatno preuzimanje sa interneta više od 200 knjiga i kataloga značajnih izložbi, pridruživši se tako drugim velikim muzejima koji digitalizuju i objavljuju svoja izdanja, fotografije i druge vredne sadržaje.

Izdanja Gugenhajma objavljena su na sajtu Internet Archive, a moguće ih je čitati onlajn, ali i preuzeti u pdf i drugim formatima.

I Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku učinio je nedavno dostupnim više od 33.000 fotografija izložbi održanih u tom muzeju, kao i pratećih digitalizovanih dokumenata. MoMA je otvoren u novembru 1929. i obuhvaio je digitalizaciju kataloga, počevši od prve izložbe "Sezan, Gogen, Sera, Van Gog".

Gugenhajm poslednjih šest godina digitalizuje svoje izložbene kataloge i knjige o umetnosti, a deo rezultata tog procesa sada je dostupan onlajn.

Među objavljenim publikacijama moguće je naći naslove kao što su Picasso and the War Years i Expressionism, a German intuition ili prvi engleski prevod On the spiritual in art Vasilija Kandiskog.

Takođe, tu su katalozi retrospektivnih izložbi umetnika kao što su Pol Kle, Kazimir Maljevič, Robert Raušenberg, Roj Lihtenštajn, Maks Ernst, Frensis Bejkon, Mark Rotko, Dženi Holcer...Onlajn kolekcija publika Gugenhajma sadrži i izdanja posvećena kineskoj umetnosti u 20. veku, umetnosti drevnog Perua ili ruskoj i sovjetskoj avangardi.

Gugenhajm fondaciju koja se bavi skupljanjem, očuvanjem, i istraživanjem moderne i savremene umetnosti osnovao je 1937. filantrop Solomon Gugenhajm. Postavka muzeja zasnovana je na mnogim privatnim zbirkama moderne umetnosti 20. veka. Prvi Gugenhajm muzej otvoren je u Njujorku 1952. godine, a u sopstvenoj zgradi je od 1959. U SAD postoji i nekoliko ogranaka Gugenhajm muzeja, a prvi evropski Gugenhajm muzej otvoren je u Veneciji, u Italiji, 1980. Muzej u Bilbau, u Španiji, postoji od 1997, a Gugenhajm muzej u Berlinu bio je otvoren 1997-2013. 

Pročitajte još:
Centar Pompidu - 40 godina

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.