Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.11.2020.

70 godina Muzeja primenjene umetnosti

vizuelne-umetnosti
  • mpu.rs / Zgrada Muzeja primenjene umetnosti
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Danas/BetaMuzej primenjene umetnosti u Beogradu najavio je da će izložba, povodom 70 godina od osnivanja muzeja, biti otvorena 12. novembra, u posebnom režimu zbog pandemije korona virusa, uz poštovanje svih mera zaštite.

Izložba, koja će trajati do 31. januara 2021, bazirana je pre svega na dokumentarnom materijalu preko koga se dokumentuje i istorizuje rad muzeja od osnivanja 1950. godine sve do kraja druge decenije 21. veka.

Kao i mnogi drugi domaći i svetski muzeji, Muzej primenjene umetnosti prošao nekoliko različitih etapa razvoja i delovanja, od kojih je svaka od etapa odražavala složene odnose promenljivih realnih praksi primenjene umetnosti i dizajna, a u fonu provokacija iz sfere kulture, društva i politike.

Na izložbi će kroz dokumentarnu gradju, koja se pre svega odnosi na izložbenu i programsku delatnost, biti prikazana istorija muzeja, kao i širi muzeološki i istorijsko-umetnički aspekti njegovog delovanja.

Izložba se sastoji od dva segmenta, dokumentarnog, pod nazivom „Dokumenta“ i ilustrativnog, pod nazivom „Muzejski plakat“.

Segment izložbe „Dokumenta“ prikazaće istorijat i hronologiju delovanja muzeja kroz dokumetnovanje negovanog programskog identiteta i kontinuiteta rada tokom 70 godina, odnosno širok dijapazon delatnosti, raznorodnost kolekcija, kao i različite manifestacije, izložbe, ličnosti i događaje.

Drugi segment izložbe, „Muzejski plakat“, sastoji se od izabranih muzejskih plakata koji, kao veoma indikativan i komunikativan vid grafičkog dizajna, uverljivo ilustruju raznorodnu i raznoliku delatnost muzeja tokom 70 godina postojanja i rada.

Tokom trajanja izložbe planiran je i poseban dogadjaj – koncept odnosno, prezentacija dizajnera nedelje i predmeta nedelje na sajtu muzeja i na izložbi.

Podseća se da je Muzej primenjene unetnosti osnovan 1950. godine sa specijalizovanim zadatkom da sistematski štiti, sakuplja, naučno obradjuje, afirmiše i publikuje bogatu oblast srpskog kulturnog nasledja, prvobitno istorijskog, a kasnije i savremenog, u oblasti primenjene umetnosti i dizajna.


PROČITAJTE I:

PODSEĆANJE NA ZABORAVLJENI BEOGRADSKI DVOR


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.