Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.05.2022.

178 godina Narodnog muzeja Srbije

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodni muzej Srbije

 

Obeležavajući Dan Narodnog muzeja Srbije koji ove godine proslavlja 178 godina postojanja, 10. maja u 19 časova u Velikoj galeriji biće otvorena izložba FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Žena na Balkanu u antičkom dobu.

Izložba Femina Balcanica predstavlja plod studioznog rada muzejske savetnice Deane Ratković, autorke izložbe, i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju – Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac zahvaljujući kojima će svi posetioci imati priliku da se kroz pažljivo odabrane muzejske predmete upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi.

Izložba i katalog izložbe, govoreći o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu, za cilj imaju da sve zainteresovane upoznaju sa prilikama u ranijim epohama podstičući na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu.

Od predmeta za svakodnevnu upotrebu – preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika izložba Femina Balcanica na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu. Podeljena na pet segmenata, od kojih svaki obrađuje jednu od sfera života žene i fenomene vezane za njen položaj u porodici, kultu, zajednici ili umetnosti, izložba prati raznorodne uloge koje je žena imala.

Od gospodarice kuće i domaćice, majke, lekarke, pisarke, učesnice u ritualima i religijskim obredima, preko ugledne žene predstavljene tipiziranim statuama velikih i malih Herkulanki, Avguste kao carske majke i supruge koja je visoko pozicionirana na društvenoj lestvici diktirala modu žena u gradovima bićemo u prilici da upoznamo mnoštvo žena Rimskog carstva. Uz pomoć raznorodnih arheoloških predmeta Femina Balcanica daje odgovore na neka od pitanja koja bismo razmišljajući o vremenu Rimskog carstva mogli imati istovremeno otvarajući nove pravce tumačenja u kontekstu današnjih društava.

Izložbu Femina Balcanica, realizovanu u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, posetioci će  moći da posete do 28. avgusta 2022. godine, a zahvaljujući autorskim i stručnim vođenjima, radionicama za posetioce različitih uzrasta i interesovanja, tribinama i predavanjima otvorena je mogućnost da se najinteresantnije teme istraže neposrednije.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box