Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.05.2022.

178 godina Narodnog muzeja Srbije

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodni muzej Srbije

 

Obeležavajući Dan Narodnog muzeja Srbije koji ove godine proslavlja 178 godina postojanja, 10. maja u 19 časova u Velikoj galeriji biće otvorena izložba FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Žena na Balkanu u antičkom dobu.

Izložba Femina Balcanica predstavlja plod studioznog rada muzejske savetnice Deane Ratković, autorke izložbe, i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju – Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac zahvaljujući kojima će svi posetioci imati priliku da se kroz pažljivo odabrane muzejske predmete upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi.

Izložba i katalog izložbe, govoreći o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu, za cilj imaju da sve zainteresovane upoznaju sa prilikama u ranijim epohama podstičući na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu.

Od predmeta za svakodnevnu upotrebu – preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika izložba Femina Balcanica na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu. Podeljena na pet segmenata, od kojih svaki obrađuje jednu od sfera života žene i fenomene vezane za njen položaj u porodici, kultu, zajednici ili umetnosti, izložba prati raznorodne uloge koje je žena imala.

Od gospodarice kuće i domaćice, majke, lekarke, pisarke, učesnice u ritualima i religijskim obredima, preko ugledne žene predstavljene tipiziranim statuama velikih i malih Herkulanki, Avguste kao carske majke i supruge koja je visoko pozicionirana na društvenoj lestvici diktirala modu žena u gradovima bićemo u prilici da upoznamo mnoštvo žena Rimskog carstva. Uz pomoć raznorodnih arheoloških predmeta Femina Balcanica daje odgovore na neka od pitanja koja bismo razmišljajući o vremenu Rimskog carstva mogli imati istovremeno otvarajući nove pravce tumačenja u kontekstu današnjih društava.

Izložbu Femina Balcanica, realizovanu u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, posetioci će  moći da posete do 28. avgusta 2022. godine, a zahvaljujući autorskim i stručnim vođenjima, radionicama za posetioce različitih uzrasta i interesovanja, tribinama i predavanjima otvorena je mogućnost da se najinteresantnije teme istraže neposrednije.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.