Teatar
teatar/27.04.2020.

Šekspir u Narodnom pozorištu

teatar
  • Narodno pozorište
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaNarodno pozorište je od uvođenja vanrednog stanja ostalo verno svojoj publici i prvo počelo da prikazuje predstave strimingom. Pred onlajn gledaocima je uzbudljiva nedelja u kojoj će od 30. aprila do 6. maja 2020. godine biti prikazana dela velikog Viljema Šekspira.

Kako su predstave koje će se prikazivati arhivski snimci, neke su igrane na repertoaru pre mnogo godina, publika će imati priliku da se seti nekih antologijskih scene koji su obeleželi istoriju Narodnog pozorišta.

Imaćemo priliku da pogledamo predstave: „Ukroćena goropad“ u režiji dr Vladimira Jevtovića, u kojoj su se prvi put na Velikoj sceni pojavili sadašnje zvezde Narodnog pozorišta Nataša Ninković, Nela Mihailović, Boris Pingović i Nebojša Dugalić, legendarnog Mikija Manojlovića i njegovog „Ričarda III“ u istoimenoj predstavi, u režiji Vide Ognjenović ali i novu verziju istog naslova sa Igorom Đorđevićem, u režiji Snežane Trišić, najveličanstveniju i najdublju tragediju „Hamlet“, sa Slobodanom Beštićem u naslovnoj ulozi, u režiji Ivane Vujić, a posebno „Henrija VI“ u režiji Nikite Milivojevića posle velikog uspeha na kulturnoj olimpijadi u Londonu gde je osvojio englesku publiku.Šekspirova drama „Romeo i Julija“ inspirisala je Sergej Prokofjeva da napiše balet, a Dimirtija Parlića da uradi koreografiju u kojoj će igrači ispuniti Veronu i doživeti u njoj svoju veliku ljubav lepotom svojih pokreta i muzike. Veliki kompozitor Đuzepe Verdi, našao je svoju inspiraciju u drami „Otelo“ i napisao muziku za spektakularnu operu, emotivnu i punu predivnih arija, koju je režirao Paolo Bajoko, a diriguje Ana Zorana Brajović.

Poštujući vrhunac dramskog stvaralaštva koje nije prevaziđeno još od 16. veka, iz Narodnog pozorišta poručuju da se nadaju da će ispuniti očekivanja svih koji nacionalni teatar verno prate u velikom broju.

Za sve ljubitelje pozorišta i poklonike drame, opere i baleta, Narodno pozorište svake večeri emituje predstave od 21 sat, a nedeljom i u matine terminu u 12 sati, na YouTube kanalu Narodnog pozorišta.


PROČITAJTE:

BEOGRAĐANIN BOGDAN ROŠČIĆ NOVI DIREKTOR BEČKE DRŽAVNE OPERE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.