Teatar
teatar/26.03.2020.

"Radovan treći" za Svetski dan pozorišta

teatar
  • YouTube / Printscreen
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / DDLSvetski Dan pozorišta slavi se sutra, a s obzirom na vanrednu situaciju, Atelje 212 će kao poklon svojoj publici emitovati kultnu predstavu „Radovan treći“ u 20 časova na svom Fejsbuk kanalu, u okviru akcije „Pozorište za sva vremena“.

„Radovan treći“ Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, premijerno je izveden 30. decembra 1973. godine, a svoje role maestralno su odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova.

Izvedena je 299 puta, a poslednji put igrana je na sceni Ateljea 9. juna 1985. godine.

Zoran Radmilović / Foto:  IMDb

Dovoljno je reći Zoran Radmilović. Ili, možda, "Radovan Treći", "Bili Piton", "Života" ili pomenuti sjajnu seriju "Priče iz Nepričave".

"Kralj improvizacije", kako su ga zvale kolege iz pozorišta, ostao je upamćen po mnogim sjajnim ulogama, ali najviše po kultnoj predstavi "Radovan Treći". Kuriozitet i lepota te predstave (poslednja je odigrana 9. juna 1985. godine), osim po urbenesnom humoru i replikama koje su Zoran i ostali glumci izmišljali tokom predstave, ogleda se u tome što nijedna nije bila ista. Svaki put bi ekipa na daskama dodavala nešto svoje, pre svih Zoran Radmilović, a ostali glumci bi popadali od smeha zajedno sa gledaocima, neretko zaboravljala tekst...

"Kaži nešto, sad ti treba da kažeš ...", kaže Zoran "Katici" (Miri Banjac), koja ne može da dođe sebi od smeha.

Zahvaljujući Zoranu sigurno ste, bar jednom, prokomentarisali da su "komarci k'o rode", nekom vašem dragom i bliskom rekli "ne s***, Rumenka", možda ponosno istakli činjenicu da ste "član biblioteke" kojem karta štrči dva prsta iz džepa ili, dok ste požurivali goste izgovarali: "Sad idite, jer da biste ponovo došli prvo morate da odete", zar ne?

Kada pomenemo Zorana Radmilovića odmah pomislimo na "Radovana" ili "Bilija Pitona" iz legendarnog filma "Maratonci trče počasni krug", ali njegova ćerka Ana, koja mu je posvetila knjigu "Kad je svet imao brkove", u nekoliko navrata je o svom ocu rekla ovo:

"On nije 'Radovan', on je bio jedan ozbiljan čovek. On nije nikakva seljačina, aman ljudi! On je pristojan, obrazovan, gospodin čovek".


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.