Teatar
teatar/12.05.2023.

Premijerno „Urnebesna tragedija“

teatar
  • Bebojša Babić, Narodno pozorište Beograd
  • Bebojša Babić, Narodno pozorište Beograd
  • Bebojša Babić, Narodno pozorište Beograd
  • Bebojša Babić, Narodno pozorište Beograd
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nebojša Babić, Narodno pozorište

 

Predstava „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 15. maja od 19.30h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

„To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Komad se, između ostalog, bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice, kaže Dušan Kovačević.

Reditelj Marković ističe da je Kovačević uspeo da „skroji” nešto što on, prema sopstvenom priznanju, nigde nije sreo - spojio je urnebesno i tragično.

„Veoma volim ovaj komad; gust je. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. Ono što fascinira, i kod njega i kod nas, to je što uvek nađemo izlaz i preživimo. Rezilijentnost nam je velika. To poštujem. U fokusu predstave je porodica. Jer, ona je svet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama“, smatra Jagoš Marković.
Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, dramaturg je Molina Udovički Fotez, vizuelni identitet predstave kreirali su scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Živopisnu galeriju likova dočaraće Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan), Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Julka), Aleksandar Vučković (Kosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije), Ljubiša Savanović (Doktor) i Marija Nedeljkov (Milicionerka).

Narodno pozorište u Beogradu uradilo je „Urnebesnu tragediju“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjaluci u kojem će premijera biti održana 12. maja.


PROČITAJTE I:

NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.