Teatar
teatar/8.03.2022.

Premijerno Godine vrana Siniše Kovačevića

teatar
  • Željko Jovanović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Željko Jovanović

 

Drama „Godine vrana“, po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića biće premijerno izvedena 12. i 13. marta (19,30) na Velikoj sceni Narodnog pozoršta u Beogradu sa dve glumačke podele. 

U ovoj predstavi koja na autentičan način govori o životu Beograda i Beograđana tokom Prvog svetskog rata, glavne uloge tumače Kalina Kovačević (Julija Kavran), Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević (Alojz Kavran), Petar Strugar (Živojin Rajić), Ljiljana Blagojević (Katica Rajić), Sonja Kolačarić (Ljubinka Rajić), Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić (Mijat Tamnavac), Miodrag Krivokapić (Bata Duša), Vladan Gajović (Vojvoda Petar Bojović), Lepomir Ivković (General Sedlarević).

U velikom ansamblu su i Dragan Nikolić (Eugen Doležal), Miloš Đorđević (Hašim), Nemanja Stamatović (Leon Drobnik), Uroš Urošević (Želimir Petras), Dušan Matejić (Karl Menige), Dragan Sekulić (Milan Rakić), Predrag Miletić (Konobar Vlada), Boško Puletić (Moša Kumandi), Tanasije Uzunović/ Dragoslav Ilić (Kralj Petar), Darko Tomović (Arčibald Rajs), Brankica Zorić Vasović (Melanija), Hadži Petar Božović (Pekar).

U podeli su i deca, uzrasta od pet do osam godina, Viktor Mustajbašić (Bogdan), Gavrilo Ivanković (Svetozar) i Anđelija Filipović (Dunja).

U predstavi učestvuju i igrači Anđelko Pavlović, Lenka Ranković, Iva Ilievska, Staša Ivanović, Nemanja Latinčić, Predrag Dedić, Stefan Filipović, Nea Janković, Aleksandar Marković, Dušan Bajčetić, Katarina Anić, Maša Anić, Marina Miletić, Natalija Aksentijević, Ivana Savić Jaćić, kao i studenti glume Fakulteta savremenih umetnosti Teodora Gačić, Marija Marković, Nina Zečević, Aron Bugarski, Milan Kuzmanović, Ilija Blagojević, Uroš Končar, Željko Krstić, Anja Dinić, Sava Milutinović, Nataša Lasica, Marija Bogdanović, Ljubica Ikić, Nikola Dragašević, Marija Penić, Anđela Trišić, Stefan Fišer, Željana Nedeljković, Una Kozić.

Dramaturg je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i Geroslav Zarić, Vladoslava Kanington (scenografi), Marina Medenica (kostimograf), Petra Fotez (kostimograf baletskih kostima), Borislav Dugić, Vladimir Petričević (kompozitori), Isidora Stanišić (koreograf), Radovan Knežević (scenski govor) i Slobodan Petković (scenske borbe). 

Saradnici na predstavi su Vuk Miletić (izvršni producent), Jasmina Urošević (producent u Drami), Sandra Rokvić (inspicijent), Gordana Perovski (sufler), Milena Kostić i Ana Petrović (asistenti kostimografa) i Gala Dimović i Marija Kovačević (organizatori). 

Reč dramaturga

Istorija koja se preselila u dramu, drama koja je postalo roman, bestseler, i koja se sada ostvarila kao predstava. Baš toliko je ova priča želela da se ispriča, toliko da joj ni jedan umetnički oblik nije ništa oduzeo - već ju je svaki novi oblik dodatno obogatio.

Ovo je priča o sudbini Beograda tokom prvih godina slobode nakon Prvog svetskog rata. Priča o ljubavi kojoj se ne možemo odupreti i koja je naravno zabranjena. O vremenima kad je grešno voleti, i kad nas samo ljubav može zagrejati.

Dok dramatis persone suočene sa nezapamćenom hladnoćom pokušavaju da prezime ogrevom na knjige, njihove sudbine nas još jednom uče kako je to živeti i preživeti svetski rat.

Iako se danas više životom ne brani čast, i izlasci na dvoboj deo su prošlosti, vrednosti za koje smo se juče i danas borili deluju tek samo kao slabi trag u poređenju sa nekadašnjim borbama za opstanak, borbama za svaki zalogaj ili lek.

Poput učiteljice koja ne odustaje od svojih učenika, ova istorijska priča upozorava i podseća na sve žrtve koje rat donosi, i to u nesrećnom trenutku dok nam preti Treći svetski rat.

Često je ``Velika drama`` Siniše Kovačevića opisivana kao najambicioznije delo ovog autora. Toj tvrdnji moramo dodati sintaksu DO SAD! Jer ``Godina vrana`` bez ustručavanja ili lažne skromnosti pretenduje da preuzme taj opis. Prepuna istorijskih fakata, uklopljenih u lirične motive ova drama je i više od velike, to je delo koje nas vodi i kroz događaje koji su vremenski u prošlosti u odnosu na radnju, dok nesumnjivo slute na nedaće koje će se tek dogoditi, tj koje će tek postati deo naše prebogate istorije. 

O predstavi

Beograd 1917. i 1918.godine. Dunav je zaledio i rat već traje. Toliko nedaća, da pošast u vidu nebrojivosti vrana samo upotpunjuje biblijske okolnosti. Za razliku od Sartrovih ``Muva``, vrane ne opominju, one su više od simbola. Vrane su ravnopravni građani Beograda i svedoci su dogaćaja.

Bile su to godine neočekivanih prijateljstava, profitera, tihih sahrana, vešanja, grejanja na parket, dvoboja, prekog suda što -pravnog što društvenog i da bile su to godine željne ljubavi. Godine kad intelekt gubi vrednost pregažen potrebnostima uličnog pukog snalaženja. Iz takvih istorijskih okolnosti rađaju se najiskrenije ljudske priče, u kojima je ljubav nemoguće poreći i u kojima takva čista i iskrena emocija mora da boli. 


PROČITAJTE I: 

PREMIJERNO NOVI SPOT TAMARE RAĐENOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.