Teatar
teatar/17.07.2019.

Predstava "Selestina" premijerno u Budvi

teatar
  • Slaven Vilus / Nataša Ninković
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Slaven VilusPremijera predstave Selestina Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, koja je nastala u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva, biće održana u četvrtak 18. jula u Budvi. 

Roman Selestina pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti. 

Naslovnu ulogu igra Nataša Ninković, a ostalu glumačku ekipu čine: Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir  Bandović, Anđelika Simić,  Katarina Žutić i Maja Stojanović.

Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković. 

“Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja. Naša Selestina je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo. U podnaslovu romana stoji  - tragikomedija o Kalistu i Melibeji. To nam je i bila polazna tačka; poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo” – navodi reditelj Milan Nešković u programu predstave. 

Reprizna izvođenja Selestine u Budvi su 19, 20. i 21 jula. Beogradska premijera predstave biće održana 6. oktobra na Sceni „Ljuba Tadić”.
PROČITAJTE I:

SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box