Teatar
teatar/20.03.2019.

Počinje 48. festival „Dani komedije“

teatar
  • Dani komedije / 2013.
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U Jagodini večeras počinje 48. festival „Dani komedije“, u čijem je takmičarskom programu sedam predstava. Selektor festivala je reditelj Nebojša Bradić.

Bradić je najavio da će na ovogodišnjim Danima komedije biti izvedene predstave "Noćna straža" Fedora Šilija, režija Boris Liješević u produkciji pozorišta Atelje 212 Beograda, "Tenor na zajam" Kena Ludviga, režija Olja Djorđević u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, "Šuplji kamen" Nikolaja Koljade, režija Tatjana Mandić Rigonat u izvođenju UK "Vuk Karadžić" Beograd. 

Takođe, biće izvedena "Ženidba" N.V Gogolja u režiji Milana Karadžića, a u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, kao i "Ukroćena goropad" Vilijama Šekspira, koju je režirala Olja Djorđević a izvodi ansambl Narodnog pozorišta iz Subotice, te "Ljubav u Savamali" Ivana M. Lalića, u režiji Darjana Mihajlović i izvođenju Zvezdara iz Tetara Beograd.


Na programu je i "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, kojie je režirala Tatjana Mandić Rigont, a izvodi ga Narodno pozorište iz Beograda. Bradić je rekao i da je ovogodišnjem repertoaru izabranih predstava dao naslov "Komedija je večno mlada".

"Na festivalu neće igrati moje predstave i predstave koje sam ja režirao, ali publika zbog toga neće mnogo patiti", našalio se Bradić i napomenuo da je to "zbog sukoba interesa"

"Odgledao sam velkiki broj predstava, neke i dva puta, imao sam više posla ali i zadovoljstva i ove godine publika, a ne samo publika već i festivalski zvaničnici će videti dobru produkciju, dobrih predstava, sa velim brojem izvrsnih glumačkih ostvarenja, rediteljskih kreacija, dobrim predstavama", rekao je Bradić.


PROČITAJTE I:

HANA SELIMOVIĆ: ODBIJAM NAGRADU

SPOT I PESMA PREVIŠE, POSVEĆENI GLOGOVCU


"Imali smo prilike da ove godine vidimo i nekoliko novih komedioigrafskih ostvarenja, dva će biti i u našoj konkurenciji, komedije se pišu, publika ih gleda i to je ohrabrenje da naši istaknati dramski pisci srednje generacije, ali i mladi u komeđi vide potencijal za sebe", kazao je Bradić.

Kaže i da taj segment posebno izdvaja jer misli da će on i iduće godine biti prisutan, pozorišta se, dodaje, sama približavaju komediografskim tekstovima bilo da ih poručuju ili rade na tome, raspišuju konkurse, što on smatra značajnim u konkurenciji.

Sedam predstava koje je odabrao takmičiće se u zvaničnoj konkurenciji za nagrade festivala "Miodrag Petrović - Čkalja" i Statuetu "Jovanča Mićić", za najsmešniju predstavu po oceni publike, nagradu "Mija Aleksić" za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija, statuete "Ćuran", za glumačka ostvarenja, najboljeg mladog glumca i glumicu, sporednu ulogu, scenografiju, kostimografiju...

Predstave na festivalu će ocenjivati žiri čiji je predsednik reditelj Goran Marković, a članovi novinarka Novosti Vukica Strugar i dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini profesorka Violeta Jovanović. Nagradu "Zlatni ćuran", najvišu nagradu festivala, ove godine je dobila glumica Ljiljana Dragutinović.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box