Teatar
teatar/5.01.2019.

Oproštaj od Marka Nikolića

teatar
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Glumac Marko Nikolić biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Komemoracija velikanu glumišta Marku Nikoliću održava se u Narodnom pozorištu.

Brojne kolege došle su da odaju počast velikom glumcu, među njima su Petar Božović, Caci Mihailović, Rada Đuričin, Zoran Simjanović...

Pre samog početka komemoracije u foajeu pozorišta napravila se duga kolona poštovalaca lika i dela Marka Nikolića koji su se upisivali u knjigu žalosti.

"Marko, hvala ti. Tu si, sa nama. Marko očekujem tvoju podršku uvek. Gospodin Marko Nikolić nam je davao zdravlje i vodio nas putevima razumevanja i života. Marko, tu ste i upućujem vam Šekspirov 60. sonet", rekla je upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.
"Mare moj, ne mogu da verujem da stojim ovde i pričam sve najlepše o tebi na ovoj sceni gde smo toliko radili. Pored bolnog gubitka svi tvoji imaju čime da se ponose. Tobom! Moj Gigo, ponesi moj pozdrav tamo među zvezdama gde ideš među najsjajnije i najveće. Radili smo mnogo i voleli smo se kao dva stara druga. Nisam ni sanjala da ću stajati ovde i govoriti sve lepo o tebi a da tebe nema. Verujem da se tvoja energija širi svuda do svake ove galerije. Putuj i ponesi moj pozdrav Mare moj i znaj da si ostavio traga", rekla je je Ceca Bojković.

"Marko se gospodski i često preskromno nosio sa popularnošću. U Pogrešnom čoveku, poslednjem našem projektu magija je biti na setu s njim. Ta magija je u toj njegovoj jednostavnosti. Pričali smo o životnim stvarima. Nije hteo da bude samo glumac, želeo je da bude prijatelj, da uživa, da se bavi ribolovom... Velika je praznina i teško je...", rekla je Gorica Popović.


Bard srpskog glumišta – prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić (1946-2019) preminuo je 2. januara u 73. godini.
Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Tokom duge i veoma bogate karijere snimio je oko sto filmova i televizijskih serija, a pred kamere je prvi put stao 1967. godine epizodnom ulogom Pitomca u ratnoj seriji "Letovi koji se pamte", u režiji Nikole Tanhofera.

Dve decenije kasnije, ogromnu popularnost i naklonost publike stekao je briljantnom interpretacijom čestitog i dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji „Bolji život“ (1987-1991), ali i ulogom Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić" (1987-1988).Vođu Prvog srpskog ustanka maestralno je tumačio i u filmu "Karađorđeva smrt", kao i predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš".

Na sceni matičnog Narodnog pozorišta, čiji je stalni član postao 1970. godine, osim te, ostvario je još niz nezaboravnih uloga od kojih se posebno izdvajaju Nikolaj Rostov („Rat i mir“), Henri (Ričard Treći), Serdar Janko („Gorski vijenac“), Aleksa Žunjić („Sumnjivo lice“), Grof Cezar fon Muk („Mefisto“), LJubomir Vulović („Apis“), Baron („Na dnu“), Jaša Tomić („Je li bilo kneževe večere“), DŽordž, vojvoda od Klorensa („Ričard Treći“), Lebedev („Idiot“), Sokolović („Izbiračica“), Dorn („Galeb“), Berald („Uobraženi bolesnik“), Šimurina („Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“)…

U njegove antologijske pozorišne uloge, svakako se ubraja i lik Abela Znorka u “Zagonetnim varijacijama”, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Božidara Đurovića.
Za rolu u toj kultnoj duodrami, zasnovanoj na neobičnom ljubavnom trouglu i inspirisanoj istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara, a koju je sa kolegom Borisom Pingovićem (Erik Larsen) od premijere 2. maja 1998. godine odigrao 293 puta na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima, dobio je i prestižno glumačko priznanje - Nagradu „Raša Plaović“.


PROČITAJTE JOŠ:

NEBOJŠA GLOGOVAC - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

VLASTA VELISAVLJEVIĆ - ŠARM SE NE LAŽIRA

DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


Predstava „Zagonetne varijacije“ poslednji put bila je na repertoaru 15. juna 2015. godine.
O maestralnoj glumi Marka Nikolića u toj ulozi, svedoče i reči autora komada, slavnog francuskog pisca Šmita, koji mu je rekao da mu se njegovo izvođenje lika Abela Znorka više svidelo od interpretacije čuvenih glumaca svetske reputacije Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Nikolić je ostvario veoma upečatljive uloge i u filmovima „Devojački most“ (Marko), „Užička republika“ (Klaker), “Boško Buha” (Puškar), „Petrijin venac“ (Dobrivoje), "Gluvi barut" (Mrki), „Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), "Terasa na krovu" (Ratko), „Kordon“ (Zmaj), Atanas Božić („Montevideo, Bog te video“), Milisav Janjić - stari ("Za kralja i otadžbinu")...

Za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu „Pavle Vuisić".
Igrao je veoma zapažene uloge i u serijama “Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), „Svetozar Marković“ (Adam Bogosavljević), „Šesta brzina“ (Gastarbajter), „Srećni ljudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), “Gore dole” (Damjan Danković DŽoks), "Jagodići" (Mate), „Budva na pjenu od mora“ (Đed Joko), "Senke nad Balkanom" (Luka Pletikosić), „Komšije“ (Živojin)...

Poslednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama „Pogrešan čovek“ (Lazar Crnković) i „Žigosani u reketu“ (Deda Miša).

Osim pomenutih priznanja, za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojne staleške nagrade, a pre nepunih godinu dana, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio mu je Zlatnu medalju za zasluge.

Visoko priznanje, koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, Nikolić je primio 14. februara na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Republike Srbije.POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box