Teatar
moja-kafica
moja-kafica
teatar/6.02.2020.

"Lažljivica" premijerno u Ateljeu 212

teatar
  • Boško Đorđević / Atelje 212
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Boško Đorđević / Atelje 212Premijera predstave "Lažljivice" Nikolaja Koljade, sa Sekom Sablić i Goricom Popović u glavnim ulogama, prevodu Novice Antonića i režiji Stefana Sablića, biće održana u petak, 7. februara u Pozorištu Atelje 212.

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.Kroz prizmu dva lika data je slika društva koje je neosvešćeno i gde milioni ljudi biraju da veruju u laž. Društvo koje je ogrezlo u korupciji, gde je nepravda ozakonjena, a štite je moćnici i tajkuni.

U takvom društvu jedna osoba – Serafima Margaritovna, koju igra Jelisaveta Seka Sablić, odlučuje se da uzme stvari u svoje ruke i da se sveti na način na koji ume, ali pogrešnim ljudima. Onim manje važnim, jer do pravih ne može da stigne – kazao je Stefan Sablić, reditelj predstave „Lažljivica“ rađene po tekstu Nikolaja Koljade, koja se premijerno igra u Ateljeu 212.

Nikolaj Koljada, predstavnik „gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan od u svetu najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Junakinje "Lažljivice" su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost i tvrdnji i postojanja svake od njih. Sumnjajući u drugu, posumnjaju i u sebe i za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužno neprimetnih života.

"Lažljivice" su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

"MAMU MU..." PREMIJERNO U JDP


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.