Teatar
teatar/2.04.2020.

JDP onlajn: "Bure baruta"

teatar
  • JDP
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: JDP

Čekajući momenat kada će glumci ponovo početi da igraju i da se sa publikom sreću iz večeri u veče, Jugoslovensko dramsko pozorište je otpočelo onlajn emitovanje predstava. 

Posle četiri prikazivanja predstave Hadersfild Uglješe Šajtinca u režiji Aleks Čizholm, večeras od 21 čas na sajtu jdp.rs i Jutjub kanalu JPD sledi "Bure baruta".

Emitovanje počinje u zakazano vreme, a snimak se skida sa Jutjuba odmah po završetku predstave.

Predstava "Bure baruta" Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog premijerno je izvedena na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 18. marta 1995. godine.

Glumačka postava predstave bila je impresivna: Boris Isaković, Branislav Lečić, Dragan Jovanović, Boris Milivojević, Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović, Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Vojislav Brajović, Vojin Ćetković…

„Kad sam na makedonskom pročitao dramu Dukovskog Bure baruta zaista sam bio, kao retko kada, oduševljen. Gotovo sam sve razumeo. A najvažnije, osetio sam osnovnu vrednost ovog lapidarnog teksta, britkog dijaloga, duhovite forme i metaforične slike svih naših muka usred muka koje smo tada preživljavali. Da li ima išta idealnije od toga da novi dramski tekst liči na sve ono što nas okružuje, a da je dovoljno destilisan, te nije bukvalna kopija stvarnosti“, napisao je Jovan Ćirilov o drami Dejana Dukovskog.

Predstava "Bure baruta" gostovala je u Rimu (Italija), Nici (Francuska), Bogoti (Kolumbija), Ljubljani (Slovenija), Torunju (Poljska), Skoplju (Makedonija). Učestvovala je na bijenalu u Bonu (Nemačka) i na festivalu MESS u Sarajevu.

Osvojila je četiri nagrade na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu 1996. godine, za najbolju predstavu, za najboljeg mladog glumca (Sergej Trifunović), scenografiju (Miodrag Tabački) i kostimografiju (Angelina Atlagić). Miodrag Tabački je dobio specijalnu nagradu na Prvom bijenalu scenskog dizajna 1997. Predstava je dobila nagradu publike i kritike na Osmom međunarodnom festivalu „Kontakt“ u Torunju u Poljskoj 1998.

Poslednje izvođenje bilo je 8. aprila 2006. godine.


PROČITAJTE I:

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA ONLAJN

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.