Teatar
teatar/7.12.2021.

Jadranka Jovanović premijerno kao Orfej

teatar
  • Vukica Mikača
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: Vukica Mikača

 

Opera Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“ u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena u sredu 8. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.00 časova. Prvakinja Opere Jadranka Jovanović nastupiće premijerno u ulozi Orfeja. 

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji nacionalnog teatra, čija je premijera održana 23. juna ove godine, a kojom će prvi put dirigovati Dijana Cvetković.

U ulozi Euridike nastupa Nevena Bridžen, a Amora tumači Sofija Pižurica.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

Foto: Željko Jovanović / Scena iz opere Orfej i Euridika 

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

Učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta. Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.Koreograf Aleksandar Ilić.

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Opera „Orfej i Euridika” prvi put premijerno je izvedena u nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).


PROČITAJTE I: 

OVACIJE ZA HITOVE KLASIKE I HOLIVUDA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.