Teatar
teatar/7.12.2021.

Jadranka Jovanović premijerno kao Orfej

teatar
  • Vukica Mikača
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: Vukica Mikača

 

Opera Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“ u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena u sredu 8. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.00 časova. Prvakinja Opere Jadranka Jovanović nastupiće premijerno u ulozi Orfeja. 

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji nacionalnog teatra, čija je premijera održana 23. juna ove godine, a kojom će prvi put dirigovati Dijana Cvetković.

U ulozi Euridike nastupa Nevena Bridžen, a Amora tumači Sofija Pižurica.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

Foto: Željko Jovanović / Scena iz opere Orfej i Euridika 

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

Učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta. Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.Koreograf Aleksandar Ilić.

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Opera „Orfej i Euridika” prvi put premijerno je izvedena u nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).


PROČITAJTE I: 

OVACIJE ZA HITOVE KLASIKE I HOLIVUDA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box