Teatar
teatar/28.05.2019.

Godani dobitnik nagrade "Jovan Ćirilov"

teatar
  • Jakopo Godani / Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 16. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je italijanskom koreografu, Jakopu Godaniju.

Nagrada se dodeljuje za triptih radova (Uzvišeni izazov, Odjeci neumorne duše, Jedinstvena reakcija) koji je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre u Centru Sava, 11. aprila 2019. godine i sutradan u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

“Ono što čini Godanijev rukopis posve posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. On je koreograf koji vaja najsloženenije igračke figure, predivne posebnosti, u brilijantane, nezaustavljive oblike. On usavršava svaki korak u špic patikama do krajnjih telesnih granica, dok razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira. Njegov osećaj za scensko vreme je precizan, a smisao za lepotu zadivljujuć. Sa fizičkim intenzitetom, bogat akcijom i egzaktnošću - praktično matematički u svom delovanju, Godani otkriva suštinu identiteta trupe koju je stvorio. Napuštajući površno i naglašavajući majstorsko poznavanje tehnike, gledalac doživljava koreografiju kao autentičan događaj u pravom smislu te reči”, navodi se između ostalog u saopštenju žirija.Uručenje nagrade planirano je u okviru 17. Beogradskog festivala igre, a prethodni laureati ove nagrade su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu i Mari Šuinar.

Prethodni laureati te nagrade su Jirži KilijanŠaron EjalDimitris Papajoanu i Mari Šuinar, kojoj je to priznanje uručeno na proteklom Beogradskom festivalu igre.


PROČITAJTE I:

ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA JOVANA ĆIRILOVA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.