Teatar
moja-kafica
moja-kafica
teatar/28.11.2017.

Priče mladih Roma - Reči koje menjaju svet

teatar
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Piše: Dragana Nikoletić

Da inkluzija Roma nije (uvek) prazna politička priča, već se događa stvarno u svom najeminentnijem vidu, pokazaće promocija „GRUBB Stories 3“, u Dečjem kulturnom centru Beograda, u sredu, 29. novembra, s početkom u 11 časova.


Knjiga je treća, kao što sam naziv kaže, u nizu sličnih koje su napisali i ilustrovali polaznici GRUBB fondacije (Gypsy Roma Urban Balkan Beats). Čitanje emotivnih redaka upotpuniće prilagođena verzija GRUBB show-a, koji već deceniju obilazi zemlje Evrope i Amerike, izazivajući u publici uvek isti osećaj. Mjuzikl su kreirali sami uz pomoć svetski priznatih umetnika na čelu sa rediteljem Seržom Denonkurom.

On govori o stereotipima o romskoj nacionalnoj manjini, i nastojanju da se predrasude potru aktivnom borbom članova ove populacije. Probuđene svesti o lepoti i značaju svoje kulture, mladi Romi pisanom rečju šire tu spoznaju. „Na ovaj način, oni zapravo menjaju svet“, naglašava Milica Petrović, upraviteljica Fondacije.

Nastupajući u Kanadi, Sjedinjenjim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj, mjuzikl je doživeo veliki međunarodni uspeh. „Sa puno ljubavi, entuzijazma i šarma mladi Romi svoju realnu priču prenose u nezaboravno pozorišno iskustvo, mjuzikl sirove energije i neodoljivih ritmova. Učesnici, koji su ujedno i kompozitori i pisci, predstavljaju svoju muziku i ples, jedinstvenu kombinaciju modernih urbanih bitova i tradicionalne romske muzike“, kažu u Fondaciji. A publika uvek izlazi dirnuta.

Suze ushićenja mešaju se sa onim punim bola zbog sudbine ovog naroda u stalnom pokretu, a da je poslednje njihova priroda i voljnaa odluka, još jedno je od predubeđenja, prilepljenih na tom vekovnom putešestviju. Zajedno sa klišeima da „ne vole da uče i rade, i da su skloni, recimo, laganju“, čemu smo radi da pristupimo, umesto da im pružimo šansu da dokažu suprotno.

Stoga je „Dosta“ zaključak koji se donosi na transparentima na svakoj priredbi, bila ona u Londonu, Torontu, Berlinu ili bilo gde drugde na svetu. „Dosta“ se odnosi na tretiranje Roma u svetlu, ili tačnije, tami, predrasuda, te zanemarivanja njihovih pravih snova, nada i potreba.

Međutim, ova će prilika ipak biti malo drugačija. U publici će se naći đaci iz internacionalnih škola sa kojima GRUBB sarađuje, ali i ostalih beogradskih osnovno i srednjoškolskih ustanova, kao i deca migranti koji sada krče put društvenoj integraciji. Njima će Grabovci dati primer svetlije budućnosti, odnosno onog šta je sve moguće, uz adekvatnu podršku.

„GRUBB Stories 3” je pionirski poduhvat i rezultat je radionica kreativnog pisanja koje već niz godina organizuje GRUBB fondacija za romsku decu do 18 godina. Njom mladi pisci slave svoje nasleđe preneto usmenim predanjem starijih generacija, ali propušteno kroz prizmu savremenog poimanja sveta.

Knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački u bliskoj saradnji sa vršnjacima drugih nacionalnosti, učenicima Chartwell International School i Nemačke škole u Beogradu. „GRUBB Stories 3“ ilustruju dirljivi foto- portreti sa radionica koje je vodio svetski poznati fotograf Ferante Feranti.

GRUBB fondacija u svojim centrima u Beogradu i Nišu, više od decenije podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece kroz edukative i umetničke programe. GRUBB je laureat ovogodišnje prestižne nagrade Evropske komisije, dodeljene u Briselu za najbolji projekat u Srbiji koji promoviše inkluziju Roma. Već treću godinu za redom Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podržava GRUBB projekte.

PROČITAJTE JOŠ: RIJALITI U INVALIDSKIM KOLICIMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box