Teatar
teatar/4.04.2017.

Hrvatsko narodno kazalište večeras na BFI

teatar
  • Promo
  • Bojana Spalević
Autor fotografije:
Piše: Bojana Spalević

Balet Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) predstaviće se večeras publici na Beogradskom festivalu igre u Operi Malenianum sa dve koreografije - „Tamni pejzaži” i „Bolero” koje su dela dve međunarodno priznate  autorke Marjane Krajač i Maše Kolar.

„Marjana ima specifičan način rada i zahtevala je od igrača nešto sa čime se do sada nisu susretali. Želela je da iz njih izvuče nešto individualno, a u isto vreme i kolektivno. Za razliku od nje, Maša Kolar se bavi modernim sadržajem i formom i prepoznatljivija je u hrvatskoj javnosti. Smatrao sam da publici treba predstaviti raznolikost forme, te je prelaz iz jednog u drugu delo kao da umetnici skidaju maske”, objašnjava direktor Baleta HNK Leonard Jakovina.

“Tamne pejzaže” izvodi 16 igrača koji nastoje da govore o tome da sve što je došlo na ovaj svet  pronalazi svoj oblik. S druge strane, delo Bolero, rađeno na mužičku adaptaciju Višeslava Laboša prilagođeno je ličnostima 19 igrača koji zajedno istražuju biće zajednice i uticaj jednih na druge.

Balet HNK-a ima 72 igrača koji su pod ugovorom i 10 koji rade honorarno. Naredni projekat za koji se spremaju je po prvi put baletska obrada Gospode Glembajevih, koja će premijerno biti izvedena 30. maja 2017. godine. Njihov poslednji nastup u Beogradu je bio 2003. godine sa baletom “Cirkusom Primitif” Staše Zurovca u okviru kulturne razmene.

„Ostala pozorišta i države u region mogu se samo ugledati na ono što je postigla Aja i Beogradski festival igre. Ona je ostvarila taj istorijski čin da mi nakon 15 godina ponovo budemo u Beogradu. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti na više segmenata i imati podršku publike”, završava Leonard Jakovina.

Na konferenciji za štampu održanoj 4. aprila u Nacionalnoj fonadaciji za igru govorili su Leonard Jakovina, direktor Baleta HNK Zagreb i Aja Jung, direktorka Beogradskog festival igre.

Pročitajte još:

Nova muzika u čast Filipa Glasa


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box