Teatar
moja-kafica
moja-kafica
teatar/4.04.2017.

Hrvatsko narodno kazalište večeras na BFI

teatar
  • Promo
  • Bojana Spalević
Autor fotografije:
Piše: Bojana Spalević

Balet Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) predstaviće se večeras publici na Beogradskom festivalu igre u Operi Malenianum sa dve koreografije - „Tamni pejzaži” i „Bolero” koje su dela dve međunarodno priznate  autorke Marjane Krajač i Maše Kolar.

„Marjana ima specifičan način rada i zahtevala je od igrača nešto sa čime se do sada nisu susretali. Želela je da iz njih izvuče nešto individualno, a u isto vreme i kolektivno. Za razliku od nje, Maša Kolar se bavi modernim sadržajem i formom i prepoznatljivija je u hrvatskoj javnosti. Smatrao sam da publici treba predstaviti raznolikost forme, te je prelaz iz jednog u drugu delo kao da umetnici skidaju maske”, objašnjava direktor Baleta HNK Leonard Jakovina.

“Tamne pejzaže” izvodi 16 igrača koji nastoje da govore o tome da sve što je došlo na ovaj svet  pronalazi svoj oblik. S druge strane, delo Bolero, rađeno na mužičku adaptaciju Višeslava Laboša prilagođeno je ličnostima 19 igrača koji zajedno istražuju biće zajednice i uticaj jednih na druge.

Balet HNK-a ima 72 igrača koji su pod ugovorom i 10 koji rade honorarno. Naredni projekat za koji se spremaju je po prvi put baletska obrada Gospode Glembajevih, koja će premijerno biti izvedena 30. maja 2017. godine. Njihov poslednji nastup u Beogradu je bio 2003. godine sa baletom “Cirkusom Primitif” Staše Zurovca u okviru kulturne razmene.

„Ostala pozorišta i države u region mogu se samo ugledati na ono što je postigla Aja i Beogradski festival igre. Ona je ostvarila taj istorijski čin da mi nakon 15 godina ponovo budemo u Beogradu. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti na više segmenata i imati podršku publike”, završava Leonard Jakovina.

Na konferenciji za štampu održanoj 4. aprila u Nacionalnoj fonadaciji za igru govorili su Leonard Jakovina, direktor Baleta HNK Zagreb i Aja Jung, direktorka Beogradskog festival igre.

Pročitajte još:

Nova muzika u čast Filipa Glasa


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box