Teatar
teatar/28.03.2017.

Elfride Jelinek o izboru Trampa

teatar
  • fembio.org
  • fembio.org
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Austrijska dramaturškinja Elfride Jelinek napisala je za nekoliko nedelja komad u znak protesta zbog izbora Donalda Trampa za 45. predsednika SAD. Komad koji je nedavno čitan u Njujorku, biće postavljen u oktobru u Hamburgu.

Elfride Jelinek, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2004. godine, u komadu „On the Royal Road: The Burgher King” (Na kraljevskom putu: Kralj burgera) traži smisao u izboru Trampa za predsednika, nastoji da shvati  ko je Tramp i kakvo je današnje društvo. Delo je veoma zgusnuto, napisano jezikom u kojem svaka reč, svaka rečenica predstavlja deo velike slagalice.

„Kada sam prvi put pročitala tekst, imala sam utisak da gledam apstraktnu sliku“, objasnila je Maša Dakić, glumica koja je čitala komad u Njujorku. Glavni lik je Mis Pigi iz čuvenog Mapet šoua, koja se slepa i s krvavim licem pita kako li izgleda njen "kralj" Donald Tramp. Kralj je prasici uništio prošlost, oduzeo budućnost da bi se vratila u sadašnjost, navodi književnica.

Reditelj ovog izvođenja Stefan Džeparoski objašnjava da je ritam toliko brz i jak da nemate nijedan trenutak da zastanete i razmislite. „Izbor Donalda Trampa, koji je brutalan, svemoćan i neshvatljiv, podseća na dolazak nacista na vlast“, objašnjava Gita Honeger, koja je prevela komad na engleski. Kao i tadašnji intelektualci, Jelinekova posmatra ove danas koji „nisu ni slutili da je moguće da bi neko takvog duha, ponašanja i tako prazan mogao da postane predsednik.“

"Kad bih morala da opišem komad, postavila bih pitanje: Kako shvatiti Trampa?“, kaže Honegerova. „ Jednostavno ne mogu da razumem glupost", rekla je Elfride Jelinek.

Spisateljica čija je najpoznatija knjiga "Učiteljica klavira", prema kojoj je 2001. reditelj Mihael Haneke snimio istoimeni film sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, napisala je komad u kojem su igrali azilanti iz Sirije, Iraka i Avganistana. Tokom predsdtave je došlo do incidenta kada su se na binu popeli pripadnici ekstremne desnice.

Pročitajte još:

Aja Jung: Gorak ukus neukusa

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.