Teatar
teatar/12.06.2017.

Dimitris Papajoanu: Nagrada Jovan Ćirilov

teatar
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 14. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou. Nagrada se dodeljuje za komad „Nigde“ koji je izvela holandska trupa Introdans, u Centru Sava, 29. marta, 2017. godine. 

Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more.

Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija - hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti.  Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni. Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera, i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci.  Od 2015 do 2017 godine, njegove produckije “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. Tokom maja, 2017. godine, u Atini je predstavio svoju novu predstavu “Veliki krotitelj”. 

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“planirano je u okviru 15. Beogradskog festivala igre.

Beogradski festival igre je ove godine predstavio ukupno 15 kompanija umetničke igre, i to iz Kanade, SAD, Italije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske i Holandije. Od 24. marta do 11. aprila, odnosno sve do 25. aprila, izvedeno je 20 predstava u Beogradu i 2 u Novom Sadu, ili ukupno 23 koreografska komada od kojih su gotovo svi premijerno prikazani u regionu. U srpskoj prestonici, boravilo je 11 koreografa izuzetnog svetskog renomea.

Glavni program je pratilo 19.518 gledalaca, dok su paralelni programi privukli skoro 3.000 učesnika i posetilaca. Ukupno 132 akreditovana novinara pratilo je predstave, od kojih čak 33 iz inostranstva. Blizu 900 tekstova je objavljeno o ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre u domaćim štampanim medijima, a oko 1200 objava manifestacija je imala u on-line izdanjima, kao i skoro 300 tv priloga i 900 emitovanih tv spotova. Najviše inostranih medija koji su najavljivali i pratili manifestaciju bilo je iz Italije, Francuske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske i Slovenije, a do sada su objavljeni brojni tekstovi o predstavama koreografa Akrama Kana, Šaron Ejal, Kristal Pajt, Damijena Žalea, Murada Merzukija, ali i najave i osvrti vezani za ekskluzivno gostovanje komada „Brodski/Barišnjikov“, i čuvenog baletskog igrača Mihaila Barišnjikova u Beogradu.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box