Teatar
teatar/2.12.2016.

Crni anđeo želi da se vrati u Boljšoj

teatar
  • Getty Images
  • Getty Images
  • Getty Images
  • screenshot
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Ruski baletski solista Pavel Dmitritchenko koji je ove godine pušten iz zatvora nakon tri godine, po svaku cenu želi da se vrati na moskovsku scenu. On je osuđen zbog organizovanja napada kiselinom na umetničkog direktora Boljšog teatra.

Nakon zatvorske ćelije, povratak na scenu Boljšog teatra? Posle tri godine u zatvoru zbog toga što je naručio napad kiselinom na umetničkog direktora Sergeja Filina, baletski solista Pavel Dmitritchenko sada ima samo jednu opsesiju: ponovo briljirati u prestižnom moskovskom pozorištu, piše pariski Figaro.

„Ili da se vratim u Boljšoj ili da okončam baletsku karijeru“, kaže ovaj 32-godišnji umetnik. Sud ga je krajem 2013. proglasio krivim za napad na Filina i osudio na pet i po godina zatvora. Nakon što je odslužio više od pola kazne, pušten je ove godine zbog dobrog vladanja.

Dmitritchenko sada već tri meseca svakodnevno odlazi u Boljšoj i vežba kako bi se vratio u ovo najprestižnije rusko pozorište koje se našlo u središtu pažnje zbog okrutnih suparništava, obelodanjenih nakon napada na Filina.

Pozorište je potvrdilo francuskoj agenciji AFP da je Dmitritchenku dozvoljeno da prisustvuje jutarnjim časovima. „To, međutim, ne znači da će se Pavel Dmitritchenko pridružiti baletskoj trupi“, insistirala je portparolka Boljšog teatra Katérina Novikova. Umetnik će tako morati da sačeka da se oslobodi mesto i da prođe audiciju kao i svi ostali kandidati. „Poslednje tri godine, telo je mirovalo. Ali, sada, probuđeno je i primorano na sprint na 100 metara. To je šok za telo“, objašnjava solista koji ipak smatra da se gotovo u potpunosti vratio u kondiciju.

Pavel Dmitritchenko se 2002. pridružio Boljšom teatru i šest godina kasnije postaje solista. Istakao se mračnim ulogama kao što su Ivan Grozni ili Zli genije u Labudovom jezeru. On, međutim, dodaje da izvan scene nema nikakve sličnosti sa mračnjacima koje tumači.

Prema presudi, umetnik je naručio napad koji je izvršen 17. januara 2013. godine na Filina ispred zgrade u kojoj živi. Dmitritchenko koji je imao dva pomagača, tokom suđenja je odbacio optužbe da je želeo da nanese teške povrede Filinu, ali je priznao da je tražio da ga pretuku. On je bio nezadovoljan Filinovim radom na podeli uloga i dodacima umetnicima.

Filin je od napada praktično slep. Izvršena mu je transplatacija kože i bio je na nekoliko operacija očiju u Nemačkoj.

Ova afera je imala veliki odjek nakon čega se pojavilo još skandala kao što je slučaj američke balerine Joy Womack koja je tvrdila da je bila primorana da ode iz Boljšog teatra zato što joj je uprava tražila 10.000 dolara da bi postala solistkinja.

Dmitritchenko, inače, živi u istoj zgradi gde i Filin, ali ga nije video od izlaska iz zatvora. Sergej Filin „mi ništa ne znači“, kaže baletski umetnik koji samo želi da se okrene budućnosti i da zaboravi godine provedene u zatvoru.

Umetnik je ispričao da je bio smešten u kasarni u kojoj je „u užasnim uslovima“ boravilo stotinak zatvorenika: bivših funkcionera, profesora, direktora univerziteta... „Ruski zatvor, to je kao javno kupatilo. Ima svakakvih ljudi.“ Baletan je tamo našao mače koje je nazvao Yuki što znači „sreća“ na japanskom.

Kako je pisao američki dnevnik New York Times, Dmitrichenko je uradio sve kako bi i iza rešetaka ostao u formi. Tokom prve godine, njegova ćelija je bila toliko uska da je morao da se ograniči na samo nekoliko vežbi poput trbušnjaka. Kada je dobio malo više prostora (10 metara kvadratnih), igrač je mogao da trči napred-nazad ili da diže tegove koje je improvizovao kada su mu ih oduzeli.

Kada je Dmitrichenko izašao na slobodu, neke evropske trupe su se zainteresovale za njega, ali on želi da posveti život Boljšom teatru gde su, po njemu, poboljšani uslovi rada od imenovanja nove uprave. „Skandali su najbolja reklama“, kaže ovaj mladi čovek uz blagi osmeh. „A skandal nisam ja izazvao.“

Pročitajte još:

Atelje 212: Spomenar jednog jubileja

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.