Teatar
teatar/9.03.2017.

Beogradski festival igre: Igrom do sveta

teatar
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Piše: Bojana Spalević

Beogradski festival igre biće održan od 24. marta do 11. aprila i predstaviće radove 20 poznatih koreografa iz 10 zemalja. Pod sloganom „Velika igra” ovogodišnji festival ugostiće 450 izvođača u Beogradu i Novom Sadu. Festival će otvoriti Đuzepe Pekoni, novi umetnički direktor Teatra San Karlo u Napulju.

Povodom predstojećeg Beogradskog festivala igre održana je konferencija za novinare u Narodnoj skupštini. Ova manifestacija postavlja Beograd na pijedestal svetske kulturne scene.

„Različitost diktira trendove i pomera granice svega onoga što treba da bude pozorišna stvarnost. Igra mora biti velika i posebna da bi se o njoj uopšte pričalo. Koreografija se pamti i obnavlja samo ukoliko je uspela da ostavi trag ”, ističe Aja Jung, direktorka festivala.

Planirano je da festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci i brojne radionice, a samo jedna od njih je radionica hip hopa u organizaciji francuske plesne trupe. Za ljubitelje plesa koji ne uspeju da na vreme nabave svoje karte omogućeno je praćene otvaranja i prve predstave putum video bima na Trgu republike.U okviru 14. izdanja ovog kulturnog događaja po prvi put nastupaće Hrvatska sa dve koreografije, Tamni pejzaži i Bolero u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta. Biće izvedene dve predstave koje će privući gledaoce različitih starosnih grupa, Chotto Desh i Piksel. Britanski list Gardijan proglasio je Betroffenheit najboljom predstavom 2016. godine i nju će beogradska publika premijerno pogledati 7. aprila.

Konferenciji za novinare su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivona Jevtić i ambasadori gostujućih zemalja.

Đuzepe Manco, ambasador Italije, izrazio je želju da upravo Aja Jung sledeće godine nauči ambasadore da igraju. Intervju sa Ajom Jung pročitajte OVDE.

„Ovo je moj četvri put da se nalazim ovde. Italijanska kultura je prezentovana kroz „one woman show“ kroz deset mini-baleta u kojima telo testira principe termodinamike. Kažem vam, ovo želite da vidite“, navodi Manco.

Najveće iznenađenje Beogradskog festivala igre je Mihail Barnjišnjikov, koji nastupa 25. marta. On je prekršio životnu odluku da neće doći ni u jednu bivšu komunističku zemlju. Njegov prvi nastup u Srbiji bio je u Novom Sadu.

Ovim festivalom je omogućeno da pojedine izvedbe odgleda više hiljada posetilaca nekoliko meseci ranije nego u drugim svetskim gradovima.

Dejan Turk iz partnerske kompanije Vip mobile objasnio je desetogodišnju sponu između ove kompanije i BFI:

Kada smo pre deset godina tragali za projektom koji neguje osobenost, kreativnost i energiju, želeli smo javnosti da ponudimo inovativni umetnički izraz i formu, koji će ih ohrabriti da uživaju u kulturi. Tada su kompanija Vip mobile i Beogradski Festival igre udružili snage po prvi put, vođeni idejom da popularizuju umetničku igru u Srbiji, pod zajedničkim sloganom „Komunikacija u pokretu". Ovo je bio početak uspešne dugogodišnje saradnje zahvaljujući kojoj je Beogradski festival igre postao mesto okupljanja mladih, ali i već afirmisanih umetnika, koreografa i aktuelnih svetskih produkcija.


Osim spektakularnih predstava i pratećih sadržaja, poput revije filmova „Dani igre", Festival se može pohvaliti i jedinstvenim projektima – nagradom „Vip poziva" za domaće umetnike koji su izgradili karijere na svetskim pozornicama, nagradom „Vip iskorak" koja se dodeljuje novinarima za doprinos popularizaciji umetničke igre, kao i projektom „Vip talenti" za podsticaj najmlađim igračima, u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za igru.

Podržavajući Beogradski festival igre Vip mobile je uveo propoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu i dao dobar primer i drugim kompanijama kako mogu da se uključe u dugoročne programe u oblasti kulture i tako doprinesu pozitivnim promenama u društvu. Ovo partnerstvo nemerljivo je uticalo na promenu statusa čitave baletske umetnosti u zemlji i regionu, zato Vip mobile s ponosom obeležava desetogodišnjicu saradnje i podržava 14. po redu Beogradski festival igre.                                        

Pročitajte još:

Sećate li se Osmog marta?
 

 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box