Teatar
teatar/22.04.2017.

Barašnjikov u Pozorištu na Terazijama

teatar
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Iako je njegov nastup planiran za mart u okviru Beogradskog festivala igre, ipak slavni baletski igrač i glumac Mihail Barišnjikov nastupiće pred beogradskom publikom 23, 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama.

Posle povrede nastale tokom izvođenja predstave „Nižinski“ u Parizu početkom januara, Barišnjikov je bio primoran da odloži nastup planiran za Beogradski festival igre koji je održan u martu.

Veoma se radujem predstavi u Beogradu, rekao je Mihail Barišnjikov, legendarni baletski igrač na konferenciji za novinare i dodao da je prelazak iz sveta igre u pozorište izuzetan momenat u njegovom životu.

Barišnjikov je, na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine Srbije, istakao da je već bio u Srbiji, u Novom Sadu, ali da su sada ova predstava i dolazak "veoma lično putovanje" za njega.

"Radujem se da upoznam publiku, jer znam da postoji bliskost u kulturi, jeziku, religiji, vezama sa Rusijom i ova predstava biće izvedena na ruskom jeziku", rekao je Barišnjikov o predstavi koja je inspirisana poezijom Jozefa Brodskog.

"Rečeno mi je da je poezija Jozefa Brodskog veoma bliska srpskom narodu, ne samo u školama i univerzitetima, već i u privatnim bibliotekama. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa publikom", rekao je on.

Barišnjikov je citirao Brodskog "da ima sreće što se sudbina oseća usamljenom" i što u ovim godinama, a sledeće puni 70, i dalje nastupa, "što je neko gore veoma ljubazan prema meni".

Podsetio je da u pozorištu nastupa od ranih 80-tih godina, ali i da većina režisera sa kojima je radio gleda na njega kao na "glumca koji ume da se kreće i igrača koji ume da glumi".

"Radim sa režiserima u eksperimentalnim pozorištima, to nisu klasična pozorišta, jer se i nisam školovao za klasičnog glumca", rekao je Barišnjikov.

On je naglasio i da ne može davati savete mladim i budućim igračima, ali je važno razumeti da ako to ne vole, onda je sve drugo ropski rad.

"Sa tom mišlju morate ujutro ustajati i ići na spavanje", poručio je Barišnjikov koji je istakao da je oduševljen radom direktorke Beogradskog festivala igre (BFI) Aje Jung i impresioniran programom festivala.

Predstava Mihaila Barišnjikova "Brodski/Barišnjikov", u koprodukciji Barišnjikovog centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, nije deo redovnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre, već je uvrštena kao ekskluzivno gostovanje, a biće izvedena u pozorištu na Terazijama 23, 24. i 25. aprila.

“Brodski/Barišnjikov” je predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade, Josifa Brodskog, u izvođenju Mihaila Barišnjikova. Emotivno putovanje u dubine visceralnih i složenih kompozicija pesnika, režirao je čuveni letonski reditelj Alvis Hermanis. U izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov recituje izbor dirljivih i elokventnih radova svog dugogodišnjeg prijatelja. Njegova suptilna fizikalnost prenosi publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.

Rođen 1948. godine u Rigi, Letonija, Mihail Barišnjikov se smatra jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Nakon početka karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Godine 1979. pridružio se Njujork siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Godinu dana kasnije imenovan je za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa. Od 1990 do 2002. godine, Barišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom.Godine 2005, pokrenuo je svoj umetnički centar (BAC) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta. Pod njegovom umetničkom direkcijom, programi ovog centra opslužuju preko 700 umetnika i oko 22000 gledalaca godišnje. Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara, i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog. Njegovi objavljeni radovi uključuju knjigu “Mers, moj put” (2008). Među brojnim priznanjima je Nagrada Kenedi Centra, Nacionalna medalja časti, Nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, Nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. godine dobio status francuskog Oficira legije časti.

Pročitajte još:
Aja Jung: Gorak ukus neukusa


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box