Teatar
teatar/2.04.2019.

„Orkanski visovi" u Narodnom pozorištu

teatar
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Predstava „Orkanski visovi", koprodukcijsko ostvarenje festivala „Barski ljetopis" i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom" na Cetinju gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu 7. aprila, u sklopu svoje prve pozorišne turneje u Srbiji. 

Režiju za ovaj komad, rađenoj po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ružđak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka, dok su dramatizacija i dramaturgija povereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković. 

Ovaj klasik svetske književnosti, postavljanjem na Večernju scenu jubilarnog 30. Barskog ljetopisa 2017.godine, doživeo je ujedno i svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, a prema ocenama pozorišne kritike „Orkanski visovi" su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentom režijom zavređuje pažnju publike.
Protekle godine, na festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije", predstava je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađena specijalnim priznanjem za umetničko dostignuće, a pozorišna publika u Srbiji imaće priliku da je vidi prvi put. Na sceni „Raša Plaović" u nedelju 7. aprila, sa početkom u 20.30 časova, publika će uživati u glumačkim bravurama sjajnih Miloša Pejovića i Ane Vučković u ulogama Hitklifa i Keti. Ostale uloge poverene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću, Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Branki Stanić, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i Ognjenu Raičeviću.

Prema rečima Ružđak Podolski, roman „Orkanski visovi", od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama i ne skriva čoveka i njegove svetle i mračne strane.

„Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog deteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem dece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije", kazala je rediteljka. 

Dramatizacija Stele Mišković progovara o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, doslednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo.

Scenografiju potpisuje Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je za muziku bila zadužena Slobodanka Bobana Dabović.


PROČITAJTE I:

CECA BOJKOVIĆ: NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

VELIKANI SRPSKOG GLUMIŠTA NA POŠTANSKIM MARKICAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box