Strip
strip/26.10.2016.

Gea, zaštitnica sveta

strip
  • Darkwood
  • Darkwood
  • Darkwood
Autor fotografije:

Piše: Veran Mijatović Fidel

Kad pomenemo Bonelija stariji  pomisle na Texa i Zagora, srednja generacija na Mister Noa, Martija i Dilana, a na koga misle mlađe generacije? Možda upravo na Geu, strip serijal koji je po mnogo čemu osoben u ovoj produkciji.

Gea je izuzetna u Bonelijevom svetu po tome što je kompletan autorski strip jednog čoveka Luke Enoha i  po tome što je ograničen serijal od samo 18 epizoda. To je jedna potpuna priča koja bi se mogla podeliti u tri faze. Prvih 6 epizoda predstavlja jedan lagani uvod u serijal u kome se upoznajemo sa glavnim likom i svetom u kome se ona kreće, u drugoj fazi radnja postaje složenija i zapliće se dok je treća faza opšteg raspleta gde vidimo da su neke sile imale od samog početka dugoročne planove za Geu.

A ko je uopšte Gea? Ona je Zaštitnica našeg sveta od demona, đavola i bića koja bi da naruše granicu između njihovog i našeg sveta. Ko ju je postavio ili izabrao za tu ulogu, i s kojim krajnjim ciljem razjasniće se tek pri kraju cele priče.

Gea u početku dosta liči na neku tinejdž mangu po načinu crtanja i duhovitim obrtima u scenariju, da bi postala mnogo ozbiljniji strip u drugoj fazi, a u poslednjim  epizodama je to strip koji se bavi čak i biblijskim temama, Apokalipsom i krajem sveta. Ime glavne junakinje je pozajmljeno iz mitologije, i u celom stripu inače imamo galeriju mitoloških likova, nekih inače slabije poznatih u našoj kulturi, ali i nekih opštepoznatih koji su prikazani na iznenađujući način.

Gea je jedan od retkih likova u stripu koji ne ostaje isti tokom celog serijala i razvija se kako fizički, tako i duhovno. Od klinke koja tek uči i spoznaje svoju ulogu do žene i majke na kraju serijala. Onima koji su pročitali samo prve epizode može ostati utisak neozbiljnosti, što je nepravedno i površno.

Luka Enoh uspeva da održi dinamiku radnje tokom celog serijala tako da nema nijedne slabe priče. Posebnu draž daje činjenica to što svaka priča ima neki svoj soundtrack, uglavnom rok pesme koje se provlače tako što ih Gea sluša ili uvežbava sa svojim bendom.

Crtež je neka vrsta kombinacije japanske mange i Bonelija i izgleda potpuno osvežavajuće i po načinu kadriranja i po karakterizaciji likova.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
myloshhh
30.10.2016.

Свака свеска - тема за себе и усмеравање ка даљем заплету и расплету приче! За све узрасте!!

User
myloshhh
30.10.2016.

Свака свеска - тема за себе и усмеравање ка даљем заплету и расплету приче! За све узрасте!!

Vidi sve komentare