Muzika
muzika/17.05.2018.

Žalosno je što kulturna vizija ne postoji

muzika
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Razgovarala: Lela Milivojević

Beogradska publika imaće jedinstvenu priliku da 22. maja na Kolarcu prisustvuje koncertu svetskog umetnika, pijaniste Vladimira Miloševića u čijoj je virtuoznosti imala prilike više da uživa publika svetskih dvorana nego ovdašnji ljubitelji klasične muzike. 

Vladimir Milošević danas radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odakle je i krenuo u osvajanje ne samo domaće, već i svetske scene. Nakon fakulteta se usavršava, nastupa širom regiona i sveta, učestvuje na svim značajnim festivalima kako u zemlji tako i u svetu, pa tako 2005. debituje u čuvenoj dvorani Karnegi Resital Hol

Uoči koncerta, Vladimir Milošević govori za Kaleidoskop media o predstojećem nastupu, saradnji sa čelistom Draganom Đorđevićem, u muzičkom svetu poznatog kao Suzuki, koji će biti gost na koncertu, kao i o umetničkoj muzici i mladima.

Nastupate širom sveta, u svim važnim koncertnim dvoranama, pa će beogradska publika imati izuzetnu priliku 22. maja da vas sluša na Kolarcu, zajedno sa čelistom Draganom Đorđevićem. Šta pripremate za to veče? 

Biće to moj prvi solistički resital na Kolarcu posle punih osam godina, kada sam nastupio na BEMUS-u, obeležavajući godišnjice Šopena i Šumana. Veoma se radujem ponovnom susretu sa vernom Kolarčevom publikom i za ovu priliku sam pripremio dela koja trenutno zaokupiraju moju pažnju i interesovanja. Na programu će se naći dela Mocarta, Ravela, Lista, kao i transkipcija Bahove violinske partite, koju je priredio Rahmanjinov. Takođe, kao gost koncerta nastupiće i violončelista Dragan Đorđević sa kojim ću zajedničkim snagama tumačiti veoma kompleksnu partituru Sonate Sergeja Rahmanjinova, koja je pisana za čelo i klavir.


 
Sa Đorđevićem ste i do sada nastupali... Možete li nam reći nešto više o tome kako je došlo do ove saradnje? 

Pre desetak godina smo imali prvi zajednički nastup u okviru Nacionalne koncertne sezone koja se bavila promocijom domaćih umetnika i izvođača. U tom prvom naletu smo nastupili u skoro svim gradovima u Srbiji i spontano nakon toga smo i nastavili, ispostavilo se, veoma uspešnu saradnju koja traje već dugi niz godina. Nastupali smo na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu od kojih je najznačajniji festival „Lica savremenog pijanizma“ u Sankt Peterburgu, u koncertnoj dvorani Marijinskog teatra.Radite sa mladima... Kakvi su vam utisci s obzirom na sadašnje trendove, digitalne medije, površnost koja je zavladala u svim oblastima života, ali i na sve manja ulaganja u kulturu, bar kad je reč o situaciji kod nas? I, kako privući mlade umetničkoj muzici i umetnosti uopšte?  

Privući mlade umetničkoj muzici u svojstvu slišalaca je jako teško jer sama potreba za konzumiranjem ove vrste muzike i ne samo muzike dolazi iz vaspitanja i svega onoga što mlada osoba još u detinjstvu upija pre svega od svojih roditelja, preko okoline u kojoj stasava i, na kraju, medija. Vaspitanje kao pojam skoro da više i ne postoji jer vremena za takvu vrsu ulaganja više nema. Sve je brzo i instant tako da se mladi usmeravaju onim stvarima koje svakako nisu deo jednog kvalitetnog sazrevanja, a samim tim i umetnička muzika ostaje na marginama. 

Mladi koji se već bave klasičnom muzikom pokušavaju da shvate čime bi se mogli baviti i kako oblikovati i organizovati svoj umetnički život u sredini koja to uopšte, ili veoma malo ceni. Oni uporni i željni daljeg usavršavanja, pre svega na koncertnom podijumu, opredeljuju se za odlazak iz zemlje u kvalitetnije sredine gde se imaju mogućnost da se pokažu i na kraju dokažu. Upravo ta vrsta mogućnosti kod nas ne postoji... dokazati se u sopstvenoj sredini! Žalosno je što smo svedoci vremena gde kulturna politika i vizija praktično ne postoje.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI
STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.