Muzika
muzika/18.10.2018.

U muzici ne smeju postojati granice

muzika
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Dom omladine


LAN Trio udružuje tri iskusne ličnosti evropske džez scene. Mario Lažinja (klavir, Portugalija) najpoznatiji je po dugogodišnjem partnerstvu sa Marijom Žoao, Džulijan Argeljes (saksofoni, Velika Britanija) bio je član legendarnog orkestra Loose Tubes, a Helge Andreas Norbaken (udaraljke, Norveška) sarađivao je sa Mari Boin, Jonom Balkeom, Kari Bremnes i Džonom Haselom, između ostalih. Ovaj kolektiv spaja njihove različite emocije – toplinu Lažinjinog pijanizma (koji je i glavni autor), energiju Norbakena, kao i lirizam i engleski romantizam Argeljesa.

U okviru 34. Beogradskog džez festivala nastupiće 25. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Portugala i Instituta Kamoeš.

Kako je nastao LAN Trio?

Već dugo sarađujem sa Džulijanom Argeljesom, svirao je na nekoliko mojih albuma, a i ja sam na dva njegova. Osećamo veliku povezanost kada je reč o muzici koju obojica stvaramo. Sa Helgeom Norbakenom sam počeo da sviram pre skoro 20 godina, kada i sa Marijom Žoao. Od tada, snimio je samnom i Marijom najmanje šest ploča i sigurno smo odsvirali preko sto kocerata zajedno. Obojica su neverovatni, kreativni i jedinstveni muzičari!

Sa kojom umetničkom idejom ste vas trojica započeli saradnju na novom projektu?

Sa idejom da sviramo autorsku muziku, kombinjujući slobodu izraza i strukturu kompozicije, lirizam i snagu... Zapravo, najteže je opisati muziku rečima.

Jedan ste od najpoznatijih džez muzičara u Portugalu. Koliko je teško održati svežinu i inovativnost u savremenom džezu?

Veoma je teško, ali mislim da se održava time što umetnik ostaje radoznao za svet oko sebe. Takođe, mora biti autentičan u onome što radi. To su preduslovi da rezultat bude (ili pak ne) svež i pravi.

Kako vidite savremenu evropsku džez scenu?

Ja sam jedan od, nadam se, mnogih koji misle da je džez muzika postala zaista univerzalna. Možete pronaći izuzetne i inovativne muzičare širom sveta. To je veoma dobar znak.

Ovo nije Vaše prvo gostovanje u Beogradu, ali ćete prvi put nastupiti na Beogradskom džez festivalu. Šta očekujete od predstojećeg koncerta?

Muzika LAN trija poseduje energiju, jak ritam i melodičnost koje ljudi brzo osete i prigrle. Biće mi jako drago ako se to desi i na Beogradskom džez festivalu!

Ovogodišnji slogan Beogradskog džez festivala je "Bez granica". Kako gledate na granice u savremenom džezu?

U potpunosti se slažem sa porukom vašeg slogana. U muzici ne smeju postojati granice. U isto vreme, sloboda izbora svakog od nas da sluša ono što mu se sviđa je neophodna.


PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.